Tartuffe, Jean Baptiste Poquelin Moliere

Varalica Tartuffe  uspijeva ući u imućnu obitelj naivnog gospodara koji mu daje sve, jer misli da je Tartuffe veliki pobožnjak. Svi  ih pokušavaju uvjeriti da je Tartuffe lažnjak koji je iskoristio njihovu naivnost no oni to ne shvaćaju nego i ruku svoje kćeri daju Tartuffeu.No međutim Elmire (Orgonova žena) i Domis (njegov sin) skupe dovoljno dokaza da razotkriju Tartuffea, ali je Domisa razgovor razljutio i napao Tartuffea. To je vidio Orgon i potjerao Domisa iz kuće. U naletu emocija, proglašava Tartuffea svojim baštinikom i predaje svu imovinu na njegovo ime.

Elmira uspijeva Orgona nagovoriti da se sakrije ispod stola dok ona i Tartuffe razgovaraju. Orgon na to pristaje misleći da neće čuti ništa pogrešno. Iz tog razgovora Orgon vidi da je Tartuffe obični varalica ali prekasno, jer je kuću već prepisao na njega. Uskoro se pojavljuje Gospodin Loyal koji upućuje ukućanima da se Tartuffe požalio i sudu i kralju i da se do sutra moraju iseliti iz kuće jer ne pripada više njima.

Međutim, dolazi činovnik koji riješava čitavu dramu govoreći da su prepoznali Tartuffea i da je on već zadavao ljudima i prije problema.

Vrsta djela: Komedija

Mjesto radnje: Pariz

Vrijeme radnje: 17 st.

Likovi: Tartuffe, Orgon, Elmire

Autor: Jean Baptiste Poqelin Moliere

Bilješke o piscu:

Jean Baptiste Poqelin Moliere rođen je 1622. g., kao sin dvorskog tapetara.

Polazio je gimnaziju isusovaca u Parizu, studirao pravo u Orleansu (Sjeverna Francuska). S obitelji Bejart osniva kazališnu družinu Znamenito kazalište.

Zbog financijskih problema bio je i u zatvoru, poznatija djela su mu: Kačiperke, Umišljeni bolesnik, Škrtac, Tartuffe i dr.