Tajni dnevnik Adriana Molea, Sue Towsend

Adrian je dječak u pubertetu i muče ga bubuljice i prištevi, možda je pomalo bucmast, kako kaže njegov liječnik. Roditelji su mu u stalnoj svađi. Zbog toga počinje pisati dnevnik, na početku kojeg si zadaje zadatke koje treba ispuniti u narednoj godini koja počinje.

Počinje pisati 1. siječnja 1982. godine, sa svojih 13 godina. Adrian je dobar, pristojan dječak, rado čita, ima osjećaja za druge, iako je situaciju u njegovoj obitelji vrlo loša. Roditelji mu se rastanu, majka odlazi sa svojim ljubavnikom, a Adrian ostaje kod kuće s ocem i psom. Otac se na početku dobro brine o njemu, vrijedno radi, no kasnije počinje piti, te dobije otkaz. Nalaze se u materijanoj i financijskoj krizi.

Vidjevši da otac nije sposoban baviti se s njim, brinuti za njega i psa, Adrian postaje taj koji vodi brigu o kući, sprema, kuha, čisti, a čak se i brine o starcu Bertu Baxteru. Mašta da jednog dana postane veterinar zbog svoje izrazite ljubavi prema životinjama, no htio bi postati i pisac. Smatra se intelektualcem, piše pjesme, šalje ih poznatim novinama, koje nikad nisu bile objavljene.

Zaljubljen je u sjevojčicu Pandoru, te mu njegova ljubav prema njoj olakšava privatne probleme. Prilikom pisanja dnevnika, ne saznaje se samo o njegovom životu, njegovoj situaciji u obitelji, već i u Engleskoj. Engleskoj političkoj situaciji, migrantima koji žive na tom prostoru, opisuje čak i odnos između rasa, staleža, te važne događaje u monarhiji, kao naprimjer, vjenčanje princa Charlesa i Diane.

Usprkos brojnim svađama između njegove majke i oca, majka se ipak vraća kući i miri se sa ocem. Taj povratak Adrian u dnevniku opisuje kao deja-vu (nešto već otprije viđeno).

Vrsta djela: moderni roman

Likovi: Adrian, Pandora, Bert Bexter

Bilješka o piscu: Sue Towsend rođena je u Leicesteru, 1946. godine. Pohađala je Glen Hills školu početkom 50-ih, a kasnije odlazi u žensku školu u Južnom Wigstonu. Školu je napustila već sa 15 godina, te počela raditi. Udala se također vrlo mlada, već sa 18 godina i ima troje djece. Muž ju je napustio, te ih je kasnije odgajala sama.

Svoju književnu karijeru započela je tek sa 35 godina. Suvremena je engleska spisateljica čiji su romani za omladinu prevedeni na mnoge svjetske jezike, a neki su postali predloškom za radio i scenska djela.

Nakon što je 1982. godine objavila prvo djelo, pod naslovom ”Adrian”, uskoro je, zahvaljujući izvanrednom prijemu kod čitatelja, napisala i objavila ”Tajni dnevnik Adriana Molea” i ”Novi jadi Adriana Molea”.

Liječnici su 1999. godine otkrili da ima dijabetes, počela je naglo gubiti vid, te je danas gotovo slijepa.