Svašta u mojoj glavi, Miro Gavran

Roman započinje opisom prvih sjećanja. Dječak Zvonimir opisuje proslavu svog šestog rođendana, kada je prvi puta vidio pravu tortu. U slijedećem dijelu Zvonimir objašnja zašto piše memoare, a ima tek devet godina.

On je, naime, zaljubljen u djevojčicu Dubravku koja ide s njim u razred. Dubravka živi sama sa majkom jer joj je otac završio u zatvoru u Lepoglavi kada je slučajno ubio čovjeka. Dubravka iznenada oboli od teške bolesti i mora otići u Zagreb na skupu operaciju.

Majka i ona su prodale sve i otišle, nadajući se da će operacija uspjeti. Zvonimir piše memoare kako bi ih kasnije prodao i pomogao Dubravki da kupi lijekove koje će morati uzimati nakon operacije. No nitko ne zna hoće li operacija biti uspješna.

U memoarima se opisuju razne anegdote iz Zvonimirova kratka života. U to su vrijeme na područje naše države stigli prvi televizori. Zvonimirov otac koji je bio učitelj, kao i njegova majka čak su i svi živjeli u školi, silno je želio imati televizor pa je prodao neke stvari kako bi ga mogao kupiti.

Kada su i ostali seljani saznali da je u selo došao prvi televizor, svake su večeri dolazili kod Zvonimira u kuću kako bi gledali program. Njegovom je ocu to počelo smetati pa je morao izmisliti kako se televizor pokvario, no ni to nije u potpunosti uspjelo otjerati svakodnevne goste.

Još jedna anegdota opisuje Zvonimira koji se na jednoj svinjokolji prvi puta napio. Obzirom da su mu otac i stric već bili pod utjecajem alkohola, nisu primjetili kako Zvonimir pije već treću čašu kuhanog vina, nakon koje se srušio.

Slijedeće je jutro majka bila ljutita na njega, no bilo joj je drago što je sve dobro završilo. Na kraju romana saznaje se kako je Dubravkina operacija ipak dobro prošla i ona se vraća u selo. Zvonimir je bio jako sretan i poklonio joj je svoje memoare. Iz njih je Dubravka saznala kako je voli, te je i ona njemu izjavila ljubav.

Vrsta djela: roman u 17 poglavlja, pisan u prvom licu

Vrijeme radnje: šezdesete godine XX. stoljeća

Mjesto radnje: izmišljeno selo Omorina, smješteno pored Nove Gradiške

Likovi: dječak Zvonimir, djevojčica Dubravka, Zvonimirovi roditelji učitelj i učiteljica i ostali

Bilješka o piscuMiro Gavran poznati je hrvstaki dramatičar i romanopisac koji je popularnost stekao nizom romana za mlade. Rođen je 1961. godine u Gornjoj Trnavi pored Nove Gradiške, u kojoj je završio srednju školu.

Školovanje je nastavio u Zagrebu gdje je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti, te od tada se bavi pisanjem romana, knjiga za mlade, drama i filmskih scenarija. Objavio je nekoliko romana, a izrazito je poznat po svojim dječjim knjigama poput “Svašta u glavi”, “Kako je tata osvojio mamu”, “Zaljubljen do ušiju” i ostale.