Suton, Ivo Vojnović

Gospa Mare je sama, ali se njezine kćeri uskoro vraćate s molitve i one razgovaraju. Dolazi gospar Vaso da plati Mari za neka grla. Dolazi i Lujo kojeg voli Marina kćerka Pavle.On moli Pavle da pobjegne s njim jer je on sin kmeta, a ona plemićeva kći i ne smiju viđati. Ona teška srca odbije jer bi to uništilo njenu propalu obitelj.Nakon što Lujo ode, Pavle se odluči ubiti, jer je rastrgana između njega is voje obitelji. Sve kaže majci koja joj ne vjeruje pa si Pavle odreže kosu da bi dokazala što je spremna učiniti.

Vrsta djela: drama jednočinka, tragedija

Mjesto radnje: Benešina kuća (na Pustijerni) u gradu

Vrijeme radnje: 1832. godina

Likovi: Pavle, Mara Nikšina Beneša, Made, Ore, Kata, Luco Orsatov Volzo, Sabo Šiškov Prokulo, Lujo Lasić, Vaso, jedna kozica

Autor: Ivo Vojnović

Bilješka o piscu

Ivo Vojnović (1857. g. Dubrovnik – 1929. g. Beograd), po sudu svog brata Luja, bio je intiutivan teatralni genij, nesravnjiv metteur en scene, kojega je demon kazališta opčinio i ništa se protiv njega nije moglo.

Iako Dubrovačku trilogiju Vojnović dovršava izvan Dubrovnika, svijet te drame rodio se u doba njegova dubrovačkog boravka. Postigavši Ekvinocijem ono što je uzalud očekivao od Psyche – zanosne kritike i prodoran uspjeh, dakle, slavu, on je, možda i osokoljen njome, počeo dramski komponirati onaj svijet koji mu je rodio stihove Lapadskih soneta.

Dok je u Ekvinociju bio bio na terenu svojih ranih proza, prenijevši čak iz Ksante u kasniju dramu viziju oluje, dotle Dubrovačka trilogija raste na lirskoj sentimentalno-intimnoj žici njegovih stihova, kojima, iako malobrojnima, započinje novi period hrvatske lirike. Suton je drugi dio Dubrovačke trilogije.