Strah u Ulici lipa, Milivoj Matošec

U Ulici lipa se igraju i provode dane prijatelji Latica, Praporac, Šapica, Cvrkutalo i Veslonožac.

Jednog dana u njihovu ulicu je došao dječak Mungos Nevada koji je svojom pojavom ulijevao strah. On je svojim nasilničkim ponašanjem i postupcima te nošenjem revolvera želio da ga se djeca plaše. Djeca su zajednički zaključila da se Mungosu trebaju suprotstaviti i nisu više izvršavali njegove naredbe.

U podrumu u kojem je bio Mungos je bio gladan, žedan, bojao se duhova i samoće. Tamo upoznaje simpatičnog starca Tugoljuba Prvog. Sprijatelje se i Mungos ga naziva djedom. Tugoljubu je pozlilo i Mungos odlazi po doktora Velikog Toma, znanca i prijatelja Tugoljuba Prvog.

Tamo mu je Veliki Tom dao šalicu toplog mlijeka i Mungos pravim imenom Darko je otvorio srce i priznao da je pobjegao od kuće jer ga mama i tata ne vole, ne voli ga niti profesor, a nema niti prijatelja.

Veliki Tom i Tugoljub pronašli su profesora kako bi pomogao Mungosu ispraviti jedinice, a družba Ulice lipa Mungosu je oprostila njegovo ponašanje nakon što su saznali njegovu tajnu.

Vrsta djela: dječji roman

Mjesto radnje: Ulica lipa

Vrijeme radnje: lipanj, vrijeme ljetnih školskih praznika

Likovi: Mungos, Šapica, Tugoljub Prvi, Veliki Tom..

Bilješka o piscu

Milovoj Matošec je hrvatski dječji književnik rođen u Zagrebu 1929. godine. U Zagrebu  je završio osnovnu školu, gimnaziju i pravni fakultet.

Bavio se novinarstvom, a radio je i na televiziji. Napisao je mnogo priča, romana i radio igara  te scenarija za televizijske emisije, serije i crtane filmove.

Najpoznatija djela su mu: Tragom brodskog dnevnika, Kapetan Tornado, Admiralov otok, Veliki skitač, Strah u Ulici lipa i dr. Romani su mu prevedeni na mnoge jezike.

Roman Strah u Ulici lipa nagrađen je 1968. godine nagradama Grigor Vitez i Mlado pokolenje. Umro je u Zagrebu 1982. g.