Sretni kraljević, Oscar Wilde

Na visokom stupu u gradu stajao je kip Sretnog kraljevića. Sav je bio pozlaćen tankim listićima zlata. Na dršci od mača imao je crveni rubin, a oči su mu bili dva sjajna safira.

Jedne noći preko grada je letio mali lastavić. Njegovi su prijatelji odletjeli u Egipat još prije šest tjedana. Tako je jednu noć legao spavati ispod sretnog kraljevića. Kraljević ispriča lastaviću svoju životnu priču, kako je tužan zato što je sada kip, a prije se igrao sa svojima prijateljima u dvorcu u kojem za tugu nisu ni čuli, a sad je spoznao tugu i bijedu grada.

Kraljević tada zamoli lastavića da mu pomogne pomoći siromašnima. Iako je bilo već prilično hladno lastavić odluči ostati i pomoći. Najprije je skinuo rubin sa mača za bolesnog dječaka, a potom jedan pa drugi safir i kraljević je oslijepio, ali bio je sretan što je mogao pomoći onima kojima je pomoć bila najpotrebnija.

Kad je kraljević ostao slijep, lastavić odluči ostati uz njega. Letio je po cijelom gradu i pričao kraljeviću o siromaštvu građana. Tada ga kraljević zamoli da skine sa njega listić po listić zlata i odnese ih sirotinji. Pao je prvi snijeg i lastavić osjeti da će umrijeti.

Sutradan gradonačelnik naredi da se kip kraljevića skine sa stupa i pretali u talionici u novi kip. Olovno srce kraljevića nije se rastalilo i baciše ga na smetlište. Palo je tik do mrtvog lastavića pa Bog reče anđelu da će ptica zauvijek pjevati u njegovom Rajskom vrtu, a kraljević će ga zauvijek slaviti.

Vrsta djela: bajka

Vrijeme radnje: Jesen i prijelaz iz jeseni u zimu

Mjesto radnje: ulica, trg

Likovi: Sretni kraljević, Lastavić

Bilješka o piscu

Oscar Wilde rođen je 1854. godine u Dublinu, a školovanje je završio u Oxfordu.

Bio je glavni predstavnik engleskog larpurlartizma (umjetnost radi umjetnosti). Najpoznatija su mu djela: algorične bajke Sretni kraljević i Mladi kralj, roman Slika Doriana Graya i drame Saloma (na francuskom jeziku) i Idealan suprug.

U najranijem razdoblju života pisao je poeziju, kojoj se vraća pred kraj života. Po izlazu iz zatvora napisao je svoju najbolju pjesmu Baladu o tamnici u Readingu, uz Sliku Doriana Graya, njegovo najbolje djelo.

Oscar Wilde iznenada je umro 30. studenoga 1900. godine od upale mozga, u svojoj 47. godini. Pokopan je u Parizu.