Smogovci, Hrvoje Hitrec

U staroj drvenoj kućici žive Vrageci: Dragec, Mazalo, Štefek, Buco, Pero, Cobra i Majica. Majka im je radila u Njemačkoj, a oca nisu imali. Dragec se brinuo  za ostale Vragece jer je bio najstariji, a Pero je bio najslavniji Vragec zato što je igrao nogomet u NK Dinamo. Mazalo je pak zaljubljen u Dunju. U Naselku je živio i Dado s ocem Nosonjom.

Jednog dana u Naselku se pojavio Fantom koji na biciklu usred noći ženama krade torbice. Jednom prilikom Buco je iza pritvorenih vrata čuo razgovor između Pere i lopova Crnog Džeka te je saznao da je Pero Fantom pa je razgovor između Pere i Džeka prepričao Mazalu. Pero je za kaznu morao od rano ujutro do kasno navečer raditi na novoj kući Vragecovih.

Cobra je jednog dana došao na zamisao da posjeti majku u Njemačkoj pa je sjeo na autobus, a da to nitko od Vragecovih nije znao. No sjeo je na krivi autobus pa je otišao u Beč. Tamo ga je uhvatila austrijska policija i vratila ga doma.

U Dadin i Štefekov razred došla je nova učenica – Marina i bila je vrlo zločesta. Dado se u nju odmah zaljubio, a to je neko vrijeme uzrokovalo prekid Dadinog i Štefekovog prijateljstva.

Spremao se mali maturalac u Mazalovom i Dunjinom razredu. Učenici su odlučili ići u prirodu, kroz cijelu Hrvatsku. Dunja je bila Šiljina tiha patnja pa je on smišljao razne neprilike kako bi odvojio Mazala od Dunje.

U Zagrebu je Nosonja proživljavao svojih pet minuta. On je radio animirane filmove i njegov je film išao na festival animiranih filmova u Zagrebu te dobio prvu nagradu.

U međuvremenu je umro stari papirus, sakupljač papira i Cobrin dugogodišnji prijatelj. Njegov pas Cucak pripao je Cobri.

Nova kuća Vragecovih skoro je bila gotova, a oni za nju nisu imali dozvolu. Trebali su im rušiti novoizgrađenu kuću. Vrageci nisu znali što će učiniti, ali postojala je “rupa” u zakonu koja kaže da se kuća ne smije rušiti ako u njoj živi trudnica. Vrageci nisu znali kako im to može pomoći, ali Dragec je imao rešenje. Dragec je imao ženu koja je bila u drugom stanju i ime joj je bilo Sonja. Nitko nije znao da Dragec ima ženu i još k tome da je trudna. Kuća Vragecovih je bila spašena.

Vrijeme radnje: u vrijeme izgradnje Sljemenskog tornja

Mjesto radnje: Naselak, zagrebački kvart

Likovi: Dragec, Pero, Cobra, Mazalo, Štefek, Buco, Dunja, Dado, Nosonja

Sporedni likovi: Maja, žandar, Papirus…

Bilješka o piscu

Hrvoje Hitrec je suvremeni hrvatski pisac, rođen u Zagrebu 1943. god.

Diplomirao je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je za Radio Zagreb i za Sportske novosti.

Najveći uspjeh je postigao romanom Pustinjakov pupak. Nakon Smogovaca (1976.) pojavljuju se Priča o Osmanu.

Prema Smogovcima kasnije se snima i zabavna serija s velikim brojem nastavaka.