Razbojnici, Friedrich Schiller

Maximilian von Moor ima dvojicu sinova, Franza i Karla. Karl je na školovanju u Leipzigu, dok je drugi sin Franz sa svojim bolesnim ocem u dvorcu Moorovih.

Jednog dana dolazi pismo od Karla koje Franz krivotvori čitajući ocu samo one najblaže pojedinosti kako mu ne bi pogoršao njegovo već ionako slabo zdravlje. To pismo je njegovog oca jako povrijedilo i on mu sav žalostan i ljutit na sina odgovara da ga se odriče i da ga više ne smatra svojim sinom.

Karl dobiva pismo i pročitavši ga, razbjesni se i postaje vođa razbojniče družine. Nakon što je Franz pridobio oca, želi pridobiti i ljubav Karlove zaručnice Amalie koju zavodi. Franz nagovara Hermana, koji je nezakoniti sin nekog plemića, da proglasi Karlovu smrt što on i učini.

Karl sa svojim razbojnicima pustoši i razara, ali vidjevši zlo koje rade počinje ih plašiti. Nakon nekog vremena Karl prerušen dolazi u dvorac Moorovih i ispituje Amaliu o svim događajima dok ga nije bilo. Franz sakriva svoga oca pod zemlju i nastoji preuzeti vlast nad dvorcem i Amalinim životom.

Karl ipak pronalazi svog oca koji mu ispriča sve laži koje mu je Franz rekao te se Karl odluči osvetiti svome bratu. Franz se objesi, a Karl ubija svoju zaručnicu Amaliu. Karl već prekasno zažali za svime što je učinio i odlazi se predati.

Autor: Friedrich Schiller

Bilješka o autoru

Friedrich Schiller rođen je 10. studenog u Marbachu. Bio je vrlo poznat njemački književnik.

Njegovo najpoznatije djelo je drama “Razbojnici”, napisano 1781. godine. No, nije pisao samo drame, već je i imao veliki utjecaj u prozi.

Nakon duge bolesti, umro je u Weimaru, 9. svibnja 1805. godine.