Putovanje Childa Harolda, George Gordon Byron

U ovom se djelu, “Putovanje Childa Harolda” opisuje čovjeka koji nije našao svoje mjesto pod suncem, čovjek kojeg je njegova vlastita sredina odbacila i nije mu namjenila neku društvenu ulogu.

Njega odbacuju oni koji su mu bili najmiliji,najbliži i zbog toga je primoran otići iz domovine koju je toliko volio. Njegova jedina utjeha je borba s prirodom, s olujama i valovima.

Dok mornar žali za domovinom, ženom i djecom koji ostaju sada sami, on ne žali ni za čim, samo žali što je postao bezosjećan, bez želja,bez nade,bez snova i nekog određenog cilja, on žali što ne žali ni za čim.

Bilješka o autoru

George Gordon Byron rođen je 22. 1. 1788. godine, a umro je 19. 4. 1824. Bio je engleski književnik, bio je u priličnoj mjeri nasljedno opterećen.

Neko je vrijeme, kao lord, sudjelovao u radu Gornjeg doma i istakao se govorničkom vještinom. Njegova primamljiva vanjština i zanimljiva ličnost učinila ga je ljubimcem među velikim brojem žena.

Nakon razvoda  zauvijek napušta Englesku, te putuje cijelom Europom i Bliskim istokom. Byron je bio među najistaknutijim engleskim književnicima.

Glavna su mu djela: Putovanje Childa Harolda, Don Juan, The Giaour, The two Foscari, Cain, Heaven and Earth, itd. Osobito je poznata i poema The prisoner of Chillon.