Pustolovine Huckleberryja Finna, Mark Twain

Na početku knjige nas autor podsjeća kako je završio roman Doživljaji Toma Sawyera. Tom i Huck su pronašli blago koje su sakrili kod suca Thatchera koji im je svakoga dana isplaćivao jedan dolar.

Huck se smjestio kod udovice Douglas i njene sestre gospođice Watson koje su ga pokušale dovesti u red. To mu nikako nije odgovaralo i htio je ponovno pobjeći i živjeti pustolovan život. Kada je prvi put pobjegao u dom ga je vratio Tom Sawyer koji mu je rekao da će ga primiti u svoju razbojničku družinu ukoliko se vrati udovici.

Postojala je opasnost da se u gradić vrati Huckov otac koji je bio pijanac i razbojnik. Tako je i bilo, otac je došao u potrazi za Huckom jer je čuo da mu sin ima poveću količinu novaca, oteo je Hucka i odveo ga na rijeku gdje su neko vrijeme živjeli loveći ribu i prodajući je za očevu rakiju.

Kada je Huck shvatio da bi ga otac u svojim ispadima bijesa mogao ubiti, odlučio je lažirati svoje ubojstvo. Zaklao je svinju, a njenu krv je razvukao po obali, ukrao je čamac i otišao dalje niz rijeku.

Na rijeci je susreo roba gospođe Watson, Jima, koji je također pobjegao, pa su se njih dvojica družili na napuštenom otočiću usred rijeke. Cijeli ih je gradić tražio, no nikako da ih nađu.
Planirali su otići u gradić Cairo u kojem nije bilo ropstva i Jim bi se oslobodio. Tijekom samog putovanja upadali su u razne nevolje.

Napali su ih dvojica lopova i oteli Jima. Ovdje im u pomoć priskače Tom Sawyer koji je u blizini imao rođake. Kada su oslobodili Jima, tom mu je kazao kako je gospođa Watson umrla i kako je on ponovno slobodan čovjek. To je Jima jako razveselilo, Huck je saznao i da je njegov otac umro, te da novac koji su imali kod suca Thatchera još uvijek stoji tamo i da ga mogu koristiti svaki dan.

Vrsta djela: pustolovni roman

Vrijeme radnje: prije Građanskog rata u SAD-u, vejruje se oko 1850. godine

Mjesto radnje: duž rijeke Mississippi (od gradića St. Petersburg do ušća rijeke Ohio)

Likovi: Huckleberry Finn, Tom Sawyer, rob Jim, Huckov otac, gospođica Watson i udovica Douglas

Bilješka o piscuMark Twain ili Samuel Langhorne Clemens (pravo ime) poznati je američki književnik i humorist koji je svojim djelima zadužio sve generaije koje su došle nakon njega. Rodio se 30. studenog 1835. godine u mjestu Florida kao šesto od sedmero djece. Svoj je radni vijek započeo kao tiskar, a neko je vrijeme radio i kao kormilar na jednom od parobroda na rijeci Mississippi.

Nakon što je neko vrijeme sudjelovao kao dragovoljac u građanskom ratu, odlučio se za posao izvjestitelja gdje je počeo objavljivati djela pod imenom Mark Twain. Smatra se kako je velik broj najboljih djela napisao tijekom osamdesetih godina 19. stoljeća. Od njegovih djela treba izdvojiti:”Kraljević i prosjak”, “Život na Mississippiju”, “Tajanstveni stranac” i mnoga druga djela.

Umro je 21. travnja 1910. godine u Stormfieldu.