Preobražaj, Franz Kafka

Gregor Samsa probudio se jednog jutra preobražen u kukca. Po zanimanju je bio trgovački putnik i cijela je obitelj ovisila o njemu. Nije se začudio tome, već je samo htio što prije stići na posao.

Sumnja njegovih ukućana zbog zaključanih vrata njegove sobe sve je više rasla, a uskoro je stigao i prokurist iz njegove tvrtke provjeriti zašto ga još nema na poslu. Zbog toga se Gregor mukom izvukao iz kreveta. Jedva se pomicao, i prolazili su sati.

Gregor je ukućane pokušavao umiriti, ali mu je glas bio toliko promijenjen da ga nisu razumjeli. Kad je napokon uspio izaći iz sobe, majka je pala u nesvijest, a prokurist je pobjegao od straha.

Gregor je krenuo za njim u namjeri da mu objasni što se dogodilo, no otac ga je štapom potjerao natrag u sobu. Usput se i ozlijedio. Sutradan mu je ujutro sestra donijela svakakve vrste jela da ispita njegov ukus. Njemu su počela prijati samo jela zahvaćena truljenjem.

O njemu se brinula samo sestra: donosila mu je hranu, čistila za njim, dok je  on za to vrijeme ležao pokriven plahtom kako ga ona ne bi vidjela. Iako nije komunicirao s ostatkom obitelji, čuo je da je otac nakon sloma svog poduzeća uspio spasiti nešto novca koji će pomoći obitelji. A sestra je odlučila isprazniti Gregorovu sobu kako bi on mogao puzati po zidovima.

I kada je Gregor osjetio da mu oduzimaju sve što ga podsjeća na njegovu ljudsku prošlost, reagirao je agresivno. Očajnički se trčao sobom pokušavajući spasiti bar nešto, zbog čega njegova majka, užasnuta, pada u nesvijest. Tada dolazi otac i misleći da je Gregor počinio nasilje, ranjava ga jabukom, koja je ostala u njegovom tijelu.

Gregor bi s nostalgijom kroz vrata promatrao oca, koji se ponovno zaposlio, te majku i sestru. Sve su više zaboravljali Gregora, unajmili sluškinju, te im on više nije bio potreban. Sve dok jedne večeri nije čuo obiteljski razgovor, u kojem sestra govori da ga se trebaju riješiti.

Poražen, Gregor se vraća u sobu čuvši kako se za njim okreće ključ. Te noći, prisjećajući se obitelji, Gregor umre. Sutradan ga nalazi sluškinja, a kad čuju tu vijest, cijeloj obitelji kao da je pao teret sa srca i odlaze na izlet.

Bilješka o autoru:

Franz Kafka rođen je u Pragu 3. srpnja 1883. godine. Potječe iz imućne obitelji u kojoj je dominirao njegov radišni otac.

Radio je kao pravnik, iako se zapravo htio baviti isključivo pisanjem. Umro je od tuberkuloze, u Beču 3. lipnja 1924. godine.