Početak plovidbe, Zlatko Krilić

Jednoga se jutra dječak probudio i shvatio da su školski praznici počeli i da je on na moru gdje će provesti cijelo ljeto. Presretan je ustao iz kreveta i potražio oca kako bi sa njime otišao igrati nogomet.

Majka mu tada govori kako je otac hitno morao na put i kako ne zna kada će se vratiti. Pošalje ga do njihovog susjeda Barbe da ga pozove. Tada dječak prvi puta upoznaje svog novog prijatelja Barbu, starca koji cijeli život živi na moru i lovi ribu.

Susreli su se ponovno nakon nekoliko dana kada je dječak pokušavao pecati. Barba mu je prišao i objasnio kako more ne voli svakoga i kako moru prvo moraš nešto dati pa će ti ono vratiti u obliku ribe. Svakoga su se dana do kraja ljeta družili, a Barba ga je mnogo naučio o prirodi, moru, pa čak i kako očistiti ribu.

Sljedeće se godine dječak opet vrati na more i jedva čeka da vidi svog prijatelja Barbu. Vrijeme je bilo jako ružno i olujno, pa je dječak morao pričekati slijedeći dan da posjeti Barbu. Drugog je dana došao do kuće i vidio kako su na prozoru postavljene daske i da je Barba umro, to ga je iznimno rastužilo.

Nije plakao nego je odlučio ovo ljeto provesti sa ocem te ga pozvao u pecanje. Na ovom je pecanju dječak uhvatio svoju prvu ribu, a uspio je i oca ponešto naučiti.

Vrsta djela: pripovijetka

Vrijeme radnje: nije točno definirano, može se jedino reći kako je godišnje doba ljeto budući da je dječak na školskim praznicima na moru

Mjesto radnje: neko mjesto na Jadranu

Likovi: dječak, Barba, otac i majka

Bilješka o piscu

Zlatko Krilić rođen je 1955. godine u Osijeku. Iako se rodio u Osijeku svoje je djetinjstvo proveo u manjem mjestu Čepinu. Vrlo brzo je shvatio kako će se njegov život orijentirati oko umjetnosti, odnosno književnosti.

Školovanje je nastavio u Zagrebu gdje je završio Pedagošku akademiju. To mu je kasnije pomoglo kada se odlučio na pisanje pripovjetki za djecu. Od knjiga za djecu treba izdvojiti: “Početak plovidbe”, “Čudnovata istina” i mnoga druga djela.

Što se tiče literature za odrasle tu svakako treba izdvojiti: “Živi pijesak”. Za svoje je radove bio nagrađivan više puta.