Pepeljuga, Charles Perrault

Pepeljuga je bila lijepa djevojaka koja je u mladosti ostala bez roditelja. Za nju se brinula njena maćeha, živjele su zajedno, skupa sa svojim ružnim polusestrama. Kako nije bila njeno dijete maćeha je bila zla prema njoj, uvijek joj je davala najteže poslovo da obavlja, nije smijela spavati na krevetu već kod ognjišta.

Jednog dana je njihovim kraljevstvom prošao proglas o održavanju kraljevskog bala i sve djevojke su bile pozvane. Pepeljuga sse jako obradovala balu, no njena maćeha ju nije pusti da ide, rekla joj je da mora ostati u kući i obavljati kućanske poslove. Kada je maćeha zajedno sa svojim ružnim kćerkama otišla na bal, pred Pepeljugom se stvorila vila. Vila joj je stvorila prelijepu haljinu, staklene cipelice, pa čak i otmjenu kočiju sa bijelim konjima. Napomenula joj je kako će čarolija trajati do točno u ponoć.

Cijelu je večer Pepeljuga plesala sa princem, s obzirom da je bila najljepša djevojka na balu. Kada je kucnula ponoć, Pepeljuga je pobjegla, no jedna joj je cipelica ostala na stepeništu.

Maćeha i njene kćerke nisu ni sumnjale da je prelijepa djevojka sa bala bila Pepeljuga, no princ je nije mogao zaboraviti. Prešavši cijelo kraljevstvo došao je do njihove kuće sa cipelicom kako bi vidio kome ona pristaje.

Cipelica je pristajala samo pepeljugi, a princ ju je prepoznao kao djevojku u koju se zaljubio. Vjenčali su se i živjeli sretno do kraja života.

Vrsta djela: bajka

Vrijeme radnje: jednom davno

Mjesto radnje: Pepeljugina kuća, dvor

Likovi: Pepeljuga, maćeha i ružne kćerke, princ, vila

Bilješka o piscu

Charles Perrault bio je francuski pisac rođen 1628. godine, a umro 1703.

Neka od njegovih najpoznatijih djela su: Pepeljuga, Mačak u čizmama i druge. Kasnije su neke njegove bajke prepričali i obradili braća Grimm.