Paunaš, Tito Bilopavlović

lektire

Paunaš je knjiga koja se sastoji od šesnaest lirskih pripovjedaka koje opisuju događaje u životu dječaka Ivana. i njegove družine. Čitajući priče stvara se dojam romana koji ima svoje vrijeme i mjesto radnje te zajedničkog glavnog lika.

Tema pripovjedaka je djetinjstvo. Autor želi poručiti kako je svako djetinjstvo posebno bez obzira na socijalni položaj pojedinca. Kao glavni lik spominje se dječak Ivan koji se dobro uklopio u društvo s ostalim dječacima. Radnja se odvija na periferiji malog grada u doba nakon Drugog svjetskog rata.

Kratak sadržaj

Priča Vagabundi opisuje burne događaje u Ivanovu životu. Riječ je o radoznalom dječaku kojemu otac kupuje kuću na drugom kraju grada. Ivan s njime otišao u obilazak kočijom i promatrao grad. Kuća je bila smještena blizu ciglane s velikim dvorištem gdje su se djeca mogla igrati. Dječak Ivan je tu i upoznao ostalu djecu – vagabudne.

Vagabunde su činili dječaci Ćoro, Godra, Dorić i Mokro kojima se Ivan uskoro priključio u igri. Na početku je bio jako skeptičan misleći kako će ga ovi zadirkivati jer su bili jako bučni i drski, no ispostavilo se da se radi o izuzetno dobrim prijateljima. Ivan je kasnije s njima uživao u ciglani i oko ciglane.

U idućoj priči Kradljivac, Ivan je doživio puno neugodnosti. Jednoj djevojčicio je ukrao nalivpero čime je nanio sramotu svojim roditeljima, posebice majci. Iz jednog događaja je shvatio da i odrasli ponekad kradu. Otac njegovog prijatelja se napio, a Ivan ga je odveo u drvarnicu na triježnjenje gdje mu je ovaj ukrao sjekiricu i dao ju svome sinu. Sutradan se Ivanov prijatelj Duško pohvalio poklonom kojeg je dobio od oca. Ivan nije htio ništa komentirati već je pomislio kako mu je drago što je i on neposredno poklonio nešto Dušku. Prisjetio se krađe nalivpera i nekako mu je laknulo zbog ovog događaja s Duškom i sjekiricom.

U priči Paunaš Ivana su iznenada napali dječaci i htjeli mu uzeti praćku. To mu je bila omiljena igračka i ni pod koju cijenu ju nije htio dati njima. Izudarali su ga, ali on nije ispuštao praćku iz ruku. Dodatnu motivaciju mu je pružila djevojčica Ana koja mu je rekla da za ništa ne daje nikome svoju omiljenu praćku. Kada se vraćao kući primjetio je goluba na krovu. Nepromišljeno je potegnuo praćku i pogodio goluba, prekrasnog paunaša, crvenkastih očiju i pernatih gaća na troprstim nogama. Ipak mu je bilo žao i ponio je goluba kući kako bi ga izliječio, no golub je uginuo. Kada je Anica shvatila što je učinio bila je prestravljena i jako se naljutila rekavši mu da nije dobra osoba. Tako je izgubio i goluba i Anicu.

U priči Vilina kosa i benzinsko bure, dječak Ivan kao glavni sudionik, razapet je između dva važna događaja. U vrijeme blagdana, na Badnju večer kitio je s ocem drvce. Divio se svim tim lijepim ukrasima, a posebno vilinoj kosi. Podsjećala ga je na bajke. Istovremeneo je razmišljao kako s prijateljima mora potpaliti veliko bure s benzinom napunjeno karabitom kako bi eksplozijom posramio suparničku družinu, Malčane. Ivan je bio zadužen da to učini. Kada su mu roditelji otišli na počinak, iskrao se kroz prozor i dojurio do društva. Glasno je uzviknuo kako je stigao i bačva je eksplodirala. Netko ju je drugi potpalio. Pomislio je kako ne može uvijek vjerovati svojim prijateljima onako kako vjeruje roditeljima, ali ne može se živjeti ni bez jednih ni bez drugih.

Lov na srebrnog srndaća je priča u kojoj otac pripovijeda o srndaću srebrnog krzna, dok u priči jahačeva slava dječak Ivan jaše konja prvi puta u svome životu i završi u stajskom gnoju.

Limenka limunade govori o poslijeratnim vremenima i stradavanju djece koja su često nailazila na napušteno oružje. Vagabundi su pronašli limenku ali nisu znali je li sadržaj u njoj limunada ili specijalna bomba. Stavili su je u vatru kako bi to provjerili. Anica je bila nestrpljiva i približila se limenci kako bi razgrtala žar s nje. Pomislila je kako su dečki strašljivci i kako se ne usude provjeriti zašto limenka neće eksplodirati. Odjednom, limenka eksplodira, a Anica se uplaši. Nije joj se na sreću ništa dogodilo, ali djeca nikada nisu saznala je li to bila bomba ili ne.

Vagabundi su bili radoznali dječaci pa su jednog dana razmišljali o cigaretama i pušenju. U priči Prva cigareta dječaka Ivana otac uhvati u pušenju cigarete nakon što ga je Anica-izdajica dovela do ciglane. Ostali dječaci su se uspjeli razbježati, ali Ivana je otac uhvatio u pušenju.

U tužnoj priči Ulaz strogo zabranjen autor pripovijeda o dječaku Nikici koji je bio boležljiv, ali izrazito hrabar. Jednom je prilikom htio, na nagovor ostalih dječaka, skinuti ploču koja je bila postavljena na sušari, no razbolio se i umro. Tako ga je samozatajna hrabrost stajala života.

Plave pletenice kao ledenice je ljubavna priča u kojoj se dječak Ivan zaljubljuje do ušiju. Počeo se čudno ponašati i više se nije toliko družio s Vagabundima. U nadi da će provozati svoju djevojku na sanjkama lutao je brdima. Djevojčica se sanjkala upravo s njegovim prijateljima Vagabundima. Nakon toga je zamrzio cijeli ženski rod i želio se opet družiti sa svojim starim prijateljima. No to nije tako jednostavno kako je on zamislio. U priči Moji veličanstveni izumi se htio proslaviti svojim izumima, ali je zapravo izazvao podrugivanje odraslih. Sa svojim specijalnim klizaljkama se umalo utopio jer je propao kroz led, ali su ga njegovi prijatelji spasili pa je se prijateljstvo ponovo učvrstilo.

Ivanova neuspjela ljubav prema djevojčici Dunji opisana je u priči Dramski prvak. Održavala se školska priredba u kojoj je on sudjelovao. Smatrao se velikim talentom, toliko velikim da je priredba u jednom trenutku prekinuta, a gledatelji umirali od smijeha. Ipak, za Dunjom nije toliko patio jer je mislio kako Dunja možda nije ona s kojom bi se držao za ruku sve do velike mature.

U priči Kad su puževi potpomagali nogomet govori o nogometu, odnosno gumenoj lopti koju su dječaci silno željeli nabaviti. Dječak Tonković je izrađivao najbolje krpene lopte, ali ga nisu željeli u društvu zbog njegove umišljene majke. Ipak, zadružna trgovina je u zamjenu za trideset kilograma puževa davala gumenu loptu. Dečki su se brzo bacili u potragu za puževima zajedno s Tonkovićem. Kada su ih pobrali, trgovina je već bila zatvorena. Puževe su ostavili pred trgovinom u kartonskoj kutiji no do sljedećeg jutra su se puževi razbježali po cijeloj trgovini i nabavka lopte je neslavno propala. Nogomet su nastavili igrati s Tonkovićevom krpenjačom.

U priči Osvetnik u bijelom sedlu opisuje se sukob između Ivanove i Joškove družine. Joško je pred Ciglarce bacio ciglu i nazvao ih babama koje pričaju gluposti. Ćoro ga je napao, no borba je uskoro prekinuta. Joško je izjavio kako će zapamtiti osvetnika na bijelom sedlu. Dječaci su ga pratili kako bi otkrili o čemu ovaj priča i shvatili su da bijelo sedlo predstavlja leđa svinjareve koze. Joško ih je vidio i počeo trčati za njima, ali su mu uspjeli pobjeći bez ogrebotina.

Ljubavna priča Veličanstvena Lili govori o djevojčici Ljiljani u koju su svi bili zaljubljeni. Ivan je bio najuporniji među dječacima i nije se prestajao udvarati. Tako ju je pratio svakim danom na biciklu dok na nju nije naletio automobil, a ona je završila u bolnici. Ivan je bio tužan zbog tog događaja i otišao u bolnicu posjetiti ju, ali nije imao pojma kako bi joj se obratio i hoće li zaplakati pred njom.

Zadnja priča Tužaljka za dimnjakom pripovijeda o davnom djetinjstvu. Nakon dvadeset godina se opisuje ciglana i prostor oko nje i kako je sve to nekada izgledalo. Minirali su i veliki dimnjak koji je predstavljao posljednji simbol djetinjstva provedenog u ciglani.

Tito Bilopavlović biografija

Zovem se Lara i jedna sam od začetnica portala koji upravo čitate - Savjetnica. Diplomirala sam poduzetnički management na Vernu u Zagrebu. Ne volim toliko pisati, koliko zbog svoje djece volim priče za djecu. Volim putovati, a podjednako uživam u izlascima i svom poslu. U životu me vesele male stvari i obitelj, koja za mene ima veliki značaj. Profesionalno se bavim digitalnim marketingom i online poslovanjem više od 10 godina.