Otac Goriot, Honore de Balzac

lektire

Otac (Čiča) Goriot je ljubavni roman koji govori o beskrajnoj ljubavi oca prema svojim kćerima, ali i o tome koliko djeca mogu to iskoristiti i ponašati se neadekvatno prema svojim roditeljima.

Osim o očevoj ljubavi prema svojim kćerima, autor je obradio još dvije teme u romanu. Prva tema govori o snalaženju mladog čovjeka koji se našao u novoj sredini, dok druga tema govori o teškom životu koji ga je snašao i kako sve nedaće pokušava nasilno riješiti.

Roman je napisan u trećem licu, a bez obzira što je na samom početku napisano sve objektivno ipak se da naslutiti kako se radi o samom autoru koji je imao veliki utjecaj na tadašnji svijet. Balzac u svojim djelima na vrlo poetičan i detaljan način opisuje događaje te čitatelj može razaznati o kakvom se piscu radi.

Kratak sadržaj

Radnja se odvija u prekrasnom Parizu u pansionu Vauquer koji povezuje ukupno tri fabule romana. Svaka od fabula povezuje glavnog lika koji živi u pansionu Vauquer. U romanu se detaljno opisuje pansion i tri fabule od kojih je prva otac Goriot, druga Eugen Rastignac i treća Vautrin.

Pansion je zapravo u vlasništvu gđe. Vauquer, smješten u jako poznatoj pariškoj četvrti u kojemu žive umirovljenik otac Goriot, student na pravnom fakultetu Eugène de Rastignac i opaki Vautrin. Godina je 1819.

Gospođa Vauquer širi razne priče o interesantnim likovima koji žive u njezinom pansionu, naročito o Goriotu. O njemu ima vrlo loše mišljenje i smatra kako je sav zarađeni novac potrošio na sumnjive djevojke.

Ljudi su počeli vjerovati u te priče, no Goriot je uvijek govorio kako se radi o njegovim kćerima, no nitko mu nije vjerovao. Trošio je sve više novaca i postao siromašan i predmet poruge.

Svi su se divili njegovoj pojavi zbog lijepe odjeće koju je nosio. Iz dana u dan je trošio sve više na svoje kćeri pa se zbog nedostatka novaca morao preseliti u jeftinije sobe unutar pansiona gđe. Vauquer. Novac koji je davao svojim kćerima za udaju, ali one su mu ubrzo okrenule leđa i ostavile u siromaštvu.

Student prava Rastignac je stigao u Pariz kako bi ispunio svoje životne ciljeve. Bio je ambiciozan i vrijedan, no ubrzo je sve splasnulo zbog želje za ulaskom u otmjene pariške krugove. Studij mu je postao dosadan jer je ipak puno zabavnije družiti se s otmjenim ljudima nego studirati.

Rastignac je imao sestričnu imena Beauseant koja ga je upoznala s jednom od Goriotovih kćeri Anastasiom. Kada je dolazio k njoj u posjetu vidio je Goriota kako izlazi iz njezine sobe i priupitao ju tko je on. Anastasia mu u tom trenutku zatvara vrata bez ikakvog objašnjenja.

Bez obzira na taj događaj, Rastignac je želio upoznati i drugu Goriotovu kćer Delphine. Nju je prvi puta zapazio u talijanskoj operi, no opaki Vautrin ga savjetuje kako se mora izboriti za Anastasiu i pod cijenu ubojstva. Savjetovao je Ratignaca i tko bi mogao biti potencijalna žrtva, a radilo se o bratu gospođice Victorine. S obzirom da je bio bogat, ona bi mogla naslijediti njegovo silno bogatsvo.

Rastignac se nastavio nalaziti s Delphine dok je istovremeno prepirčavao Goriotu kako je ona i što se sve između njih događa. Iako odbačen od strane njegovih kćeri, Goriot je više od svega želio da su njegove kćeri sretne i zadovoljne.

Goriotu je ostalo nešto novaca za preuređenje manjeg stana u kojem bi živio zajedno sa Rastignacom, a da se pritom Rastignac nalazi sa njegovom kćeri Delphine.

Uslijedio je nesretni događaj u pansionu gđe. Vauquer. Policija je došla uhititi odbjeglog robijaša Vautrina i pansion ostaje prazan.

U međuvremenu se otac Goriot jako razbolio, a u posjetu mu je stigla Delphine no ubrzo umire. Kćeri mu nisu bile prisutne na sprovodu, a finacirao ga je Rastignac jer je osjećao tu dužnost.  Shvatio je da se ne može boriti nepravednog svijeta i odluči se boriti te tako završava roman.

Honore de Balzac biografija

Zovem se Lara i jedna sam od začetnica portala koji upravo čitate - Savjetnica. Diplomirala sam poduzetnički management na Vernu u Zagrebu. Ne volim toliko pisati, koliko zbog svoje djece volim priče za djecu. Volim putovati, a podjednako uživam u izlascima i svom poslu. U životu me vesele male stvari i obitelj, koja za mene ima veliki značaj. Profesionalno se bavim digitalnim marketingom i online poslovanjem više od 10 godina.