Oluja, William Shakespeare

Prospero je milanski vojvoda koji je prije više od deset godina protjeran iz Milana. Sada živi na otoku zajedno sa svojom kćerkom Mirandom. Za vrijeme boravka na otoku, Prospero je dobio zaviden moći tako da čak može upravljati sa vremenom i prirodom.

Napuljski se kralj Alonso, zajedno sa svoja tri pomoćnika Sebastianom, Alonsom i Gonzalom vraćao brodom iz Tunisa kada ih na moru zatekne velika oluja. Bila je to oluja koju im je poslao Prospero u znak osvete što je protjeran iz Milana. Oluju je uzrokovao uz pomoć duha Arijela. No, oluja nije dugo trajala tako da se posada našla na sigurnom. Osim Arijela, Prospero je imao još jednog pomoćnika – Calibana, sina vještice Sycorax i Sotone.

Sin kralja Alonsa, Ferdinand, spasio se od oluje i dolazi na Prosperov otok, gdje se zaljubljuje u Mirandu. Prospero odobri tu vezu nakon što Ferdinanda stavi na par kušnji.

U međuvremenu, Caliban organizira urotu kako bi ubio Prospera, no za to ga na vrijeme obavijesti Arijel. Arijel uspije bandu odvući od Prospera, tako što ih napije i odvuče u baru kroz trnje gdje su ovi stalno zapinjali.

Ferdinand i Miranda se odluče vjenčati, na gozbu dolaze i ženski duhovi koji ih obasipaju darovima mudrosti i ljubavi. u to vrijeme Caliban i njegovi prijatelji još uvijek stoje u blatu. Arijel poziva duhove prijatelja da se pretvore u pse, i tako su ti psi stalno progonili Calibana, Stefana i Trincula.

U raspletu drame, kralj Alonso se ponovno susreće sa svojim sinom, ali i sa Prosperom. On dobi svoju vojvodsku titulu natrag, napusti Arijela, te odlazi u Milano i Napulj udati kćer.

Vrsta djela: Drama (komedija)

Vrijeme radnje: neodređeno

Mjesto radnje: brod i otok.

Likovi: Prospero, Arijel, Alonso (kralj), Ferdinand, Miranda, Sebastian, Alonso (pomoćnik) i Gonzalo, Caliban, Stefano i Trinculo

Bilješka o piscuRodio se u gradiću Stratford-on-Avon 1564., u isto vrijeme kada je u Rimu umro Michelangelo. Bio je najstarije dijete od osmero djece u svojoj obitelji. Kršten je 26. travnja 1564. pa se smatra da je rođen 23. travnja.

Otac mu je bio ugledan i imućan građanin, trgovac i član Općinskog vijeća. O njegovom dobrom imovinskom statusu govori i podatak da je 1596. mogao platiti da on i njegovo potomstvo upotrebljava obiteljski grb koji prikazuje sokola i koplje te ima francuski natpis: “Non sanz droict” (Ne bez prava).
Shakespeare je pohađao školu u svom rodnom gradu. Do svoje 18 godine, o njemu ne postoje nikakvi pisani podaci.

Tek od 1582. postoji dokument koji govori o njegovoj ženidbi s Ann Hathaway, koja je bila čak osam godina starija od njega. Imao je troje djece, dvije kćeri i sina. Umire 23. travnja 1616. godine u svom rodnom gradu, gdje je i sahranjen.