Nora – Lutkina kuća, Henrik Ibsen

lektire

 

Nora je kontroverzna drama koja je po prvi puta izvedena u Norveškoj 1880. godine te kasnije u Njemačkoj. Bavi  se ponajprije ženskom emancipacijom, a zatim i pravom na slobodu izbora. Neki ju osuđuju i negoduju, dok drugi odobravaju. Nakon njezine izvedbe mnogi su se brakovi raspali, a autor bio osuđivan zbog završetka drame.

Ibsen je jedno vrijeme razmišljao promijeniti završetak drame zbog velikog pritiska javnosti, ali je na kraju odlučio kako bi se drama trebala izvoditi u originalnoj verziji kako je na početku bilo zamišljeno. Radnja se odvija u stanu odvjetnika Torvalda Helmera u tri čina za vrijeme blagdana.

Kratak sadržaj

Norin muž Torvald se zaposlio u banci na direktorskoj poziciji i ona je vrlo zadovoljna tom činjenicom. Vračajući se kući, muž joj govori kako ne bi smjela biti toliko rastrošna i u to nailaze na Norinu prijateljicu iz djetinjstva Linde. Prilikom razgovora Nora otkriva Linde kako je davno mužu spasila život tako što je pribavila novac za njegovo liječenje u Italiji. Muž nije znao da je Nora posudila novac, a prijateljica joj je savjetovala neka mu to kaže na što Nora nije htjela pristati kako ga ne bi uznemirila.

Nakon izvjesnog vremena Nora je zamolila muža da zaposli prijateljicu Linde i on to prihvaća. Nakon toga Linde odlazi s doktorom Rankom, dok se bilježnik Krogstad obraća Nori za pomoć. Zamolio ju je da nagovori Torvalda da ga ne otpusti jer je on ipak posudio njoj novce kada su joj bili najpotrebniji. Nora se uplašila jer nije željela to prenijeti mužu.

Ipak, odlučila je reći Torvaldu da ne otpusti Krogstada ali on ju ne želi poslušati i šalje mu otkaz pismenim putem. Nora je izbezumljena i ne zna što dalje poduzeti. Prilazi joj doktor Rank govoreći da je smrtno bolestan. Nora mu je htjela posuditi novac za lječenje no doktor na to ne pristaje te joj iskazuje ljubav.

Pojavljuje se Krogstad s pismom u rukama prijeteći se Nori kako će pokazati sve potpisane zadužnice Torvaldu. Nora, sva užasnuta moli ga da to ne učini i nudi mu zauzvrat novac. Krogstadu nije novac dovoljan već želi moć i položaj. Linde želi pomoći Nori ali ju ona odbija misleći kako će se dogoditi čudo.

U zadnjem se činu susreću Linde i Krogstad te joj on zamjera na neuzvraćenoj ljubavi. Linde ga moli neka sve zaboravi i nastave dalje živjeti zajedno. Krogstad je odlučio povući zadužnice, no Linde ipak misli kako bi se Nora i Torvald trebali suočiti s prošlošću.

Vračajući se kući s plesa, Torvald odlazi prema sandučiću, otvara ga i nailazi na Krogstatovo pismo. U tom trenu optužuje Noru kako mu je ona upropastila život i zabranjuje joj daljnje odgajanje njihove djece. Dolazi sluškinja Helena s drugim pismom u rukama gdje Krogstad povači zadužnice i Torvald se krene ispričavati Nori. Bilo je prekasno za isprike i Nora odluči napustiti i njega i djecu.

Henrik Ibsen biografija

Zovem se Lara i jedna sam od začetnica portala koji upravo čitate - Savjetnica. Diplomirala sam poduzetnički management na Vernu u Zagrebu. Ne volim toliko pisati, koliko zbog svoje djece volim priče za djecu. Volim putovati, a podjednako uživam u izlascima i svom poslu. U životu me vesele male stvari i obitelj, koja za mene ima veliki značaj. Profesionalno se bavim digitalnim marketingom i online poslovanjem više od 10 godina.