Nana, Emile Zola

Nana je svoje ljubavnike, Steinera i Muffata, imala samo iz jednog razloga, samo zato što joj je trebao njihov novac. Iskorištavala ih je i mamila samo da bi iz njih izvukla što više novca. Uzimala je zlato ne razmišljajući o posljedicama, povodeći se samo svojim instinktima i naumima.

Pojavom Fontana u njoj se javio neki novi osjećaj koji je do tada zanemarivala, zaljubila se u njega i upravo ju je ta njena ljubav prema Fontanu dovela do njezine propasti. Sanjajući o sreći, ona trpi sve njegove udarce i tu na vidjelo izlazi njena slabija, ženska strana. Ona je slaba i podložna žena koja je prepuštajući se u potpunosti svojim instinktima i osjećajima doživjela pad.

Odavši se ponovo prostituciji da zaradi za život, dala se izbaciti iz vlastita stana. Bez obzira na njenu destruktivnu ličnost, ona je bez obzira bila vrlo jaka osoba koja je od svojih ljubavnika uspjela dobiti sve ono što je zaželjela. Nana je možda  bila kurtizana, ali je uza sve to imala svoj ponos.

Autor djela: Emile Zola

Bilješka o autoru

Emile Zola rođen je 1840. godine. Istaknuo se kao francuski romanopisac, značajni teoretičar naturalizma, a naročito kao društveni borac. Do književnog je uspjeha proživio težak i naporan život, radeći između ostalog i kao novinar. Umro je 1902. godine u Parizu.