Mrak na svijetlim stazama, Ivan Goran Kovačić

Seljak Jačica Šafran sve do svoje starosti nije stvorio svoj vlastiti dom. Ali je imao lijep i prisan odnos sa životinjama koje su mu uzvraćale jednakom nježnošću. Bio je sam i uživao u ljepotama koje mu je darovala priroda.

Rijetko je odlazio u selo, bio je nepristupačan ljudima, a oni su mu se rugali i ismijavali  njegov način života. Radio je samo za druge i nije nikad stvorio ništa za sebe.

Ostario je i kada je postao nemoćan za gonjenje stoke i puhanje u rog, seljaci su poželjeli nekog jačeg i mlađeg od Jačice. Dali su mu staru kravicu i ruševnu, jadnu kućicu daleko od njihovog sela. U početku je Jačica bježao u goru i potajno gledao stado. Dobar i mio u duši sažalio se nad starom i žalosnom kravicom pa se pomirio sa sudbinom. Ponovo je pronašao smisao života i počeo uređivati vrt ispred kućice, posijao je i pšenicu, zasadio krumpir i grah.

Jednoga je dana kraj njegove kolibe drvosječa Franina Brdar podigao brvnaru. Jačica ga se jako bojan i nije se usudio učiniti ništa da to spriječi. Pred jesen proširila se vijest da će se ubirati vojnicam, a pošto on to nije imao čime platiti, znao je da će mu uzeti njegovu kravicu. Da to spriječi, zatvorio se s njom u staju ali su uspjeli razvaliti vrata i odvesti kravicu. Bio je shrvan od boli.

Vraćajući se iz šume Franina Brdar ugledao je kako odvlače Jačičinu kravu i  sažalio se nad njim.

Naziv djela: Mrak na svijetlim stazama

Autor: Ivan Goran Kovačić

Bilješka o autoru

Ivan Goran Kovačić rođen je u Lukovdolu 21. ožujka 1913. godine. Bio je jedan od najpoznatijih hrvatskih pjesnika, pripovjedača, esejista i kritičara. Djelovao je na cijelom hrvatskom području. Umro je u srpnju, 1943. godine.

Djela: Lirika (1932.), Dani gnjeva (1936.), Ognji i rože, Sveti psovač, Eseji i ocjene, Jama, Pada snijeg, pada snijeg