Miš, Božidar Prosenjak

Kako su bili veoma ponosni na svoj ulov, nisu se mogli dogovoriti kod koga će miš prenoćiti. Pripovjedač je iznio najbolji argument, i to da je njegov djed sa sela pa će sigurno znati kako postupJednoga su dana dječaci uhvatili miša. Položili su ga u kartonsku kutiju i pokazali ga svim prijateljima u susjedstvu. ati s mišem.

Kada je miša donio kući, djed mu je rekao da ga odmah iznese van inače će ga ubiti. Nakon toga na red je došao Ivica da proba miša donijeti kući, no njegova majka se skoro onesvijestila kad ga je ugledala. Josip je probao ostaviti miša na svom balkonu, no njegova sestra je počela vikati, dok je pokušaj da se miš ostavi u Filipovoj šupi isto propao jer je dolje živjela mačka. Marijan je mogao miša spremiti u svoju smočnicu, no kako je u njoj držao šunke i sira, nije mu se činilo kao dobra ideja.

Na kraju su dječaci odlučili prodati miša. Stali su ispred prodavaonice i čekali kupca. Već je skororo pao mrak kad su shvatili da nitko neće uzeti miša. Tada je Filip izjavio da je miš pobjegao, ostali dječaci su bili ljutiti, no kasnije su se pomirili s tim znajući da je to za miša najbolje.

Vrsta djela: pripovijetka

Vrijeme radnje: jednog neodređenog dana

Mjesto radnje: ispred dućana, u kućama likova

Likovi: pripovjedač, Ivica, Josip, Filip, Marijan

Bilješka o piscuBožidar Prosenjak rođen je 19. kolovoza 1948. godine u Koprivnici. Svoje djetinjstvo proveo je u podravskom selu Kuzmincu. Tamo je i započeo svoje školovanje, a nastavio ga je u Koprivnici, Parizu i Zagrebu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu. Kasnije se zaposlio kao novinar u Velikoj Gorici. Objavljuje prozne, dramske i kritičke tekstove u dnevnom tisku, na radiju i na televiziji. Za svoj književni rad primio je mnogo uglednih nagrada.