Medo Winnie zvani Pooh, Alan Alexander Milne

Christopher Robin je nekoć imao labuda koji se zvao Pooh, no kako labuda više nema, to je ime dodijelio medvjediću Edi. Tako je on postao Medo Winnie zvani Pooh.

Prva avantura malog medvjedića bila je nabavka meda. Medo je bio gladan i odlučio prevariti pčele i ukrasti im med. Došao je na ideju da će se pretvarati da je oblak. U tu svrhu je uzeo balon i s njime poletio. Kako su pčele bile sumljičave prema tom čudnom oblaku, uznemirile su se i počele oblijetat oko košnice. Shvativši da neće doći do meda, Pooh se odlučio natrag spustiti na zemlju. No tu je postojao jedan problem, balon kojim je letio mu nije dopuštao da se spusti. U pomoć mu je stigao christopher Robin i svojom puškom pogodio balon. Pooh je sletio na zemlju, no od straha je još neko vrijeme grčevito držao konopac na kojem je balon bio privezan.

U slijedećem je poglavlju Pooh otišao u posjet prijatelju Zecu. Zec mu je ponudio hranu, tako da se medvjedić najeo maslaca i meda. Kada je htio krenuti kući, nije mogao izaći iz zečeve jazbine. Morao je biti tjedan dana na dijeti kako bi mogao izaći van.

Pooh je odlučio krenuti u lov sa prijateljem Praščićem. Kako je pao snijeg, Prašćić je čistio oko svoje kuće. Vidjevši kako Pooh prati tragove u snijegu upita ga koga lovi. Medvjedić se ponadao da je to lisica ili lasica, no na kraju shvaća da prati svoje tragove.

U četvrtom poglavlju Pooh želi pomoći prijatelju magarcu Njari. On je prije nekog vremena izgubio rep pa oni kreću u potragu. Došavši do Sove da ju zamoli za pomoć, shvati kako Sova koristi magarčev rep kao novu uzicu za zvono. Christopher Robin pričvrsti natrag magarcu rep čavlićem.

Magarac Njar je slavio rođendan, te su Praščić i Pooh njemu nosili poklone. Praščićev poklon, balon, se putem probušio, dok je medo pojeo sav med u ćupu koji je namijenio magarcu. Njar se snašao i probušeni balo spremio u ćup.

Družina, kojoj su se pridružili i klokanica Klo i klokančić Kan, odlučili su otići na Sjeverni pol. Zapeli su na putu, budući da je Kan upao u rijeku. Spasio ga je Pooh, izvukavši ga štapom. U knjizi se obrađuje još situacija u kojoj se Praščić nađe u poplavi i zabava koja je bila namijenjena Poohu.

Vrsta djela: pripovijest

Vrijeme radnje: neodređeno

Mjesto radnje: šuma

Likovi: medvjedić Pooh, Christopher Robin, Praščić, Sova, Njar, Klokani Klo i Kan

Kratak sadržaj

Bilješka o piscu

Alan Alexander Milne bio je britanski novinar koji je pisao romane, drame i priče za djecu. Rođen je 1882. godine, a umro je 1956. Pripovijest o medi Poohu autor je napisao u čast svog sina Christophera Robina. Knjiga je prevedena na skoro sve svjetske jezike.