Mali princ, Antoine de Saint Exupery

Jednog dana se pilot Antoine de Saint Exupéry spustio u pustinju zbog kvara na motoru zrakoplova. Drugi dan ga je u zoru probudio neobičan dječak. To je bio Mali princ s kojim je autor započeo priču.

Svakog dana pilot je saznavao sve više o dječakovom planetu. Mali princ otkriva njezine stanovnike, a stanovnici na tim planetima su kralj, uobraženko, pijanac, poslani čovjek i geograf. Svi stanovnici su besmisleni, beskorisni, besciljni. Napokon, sedma planeta je bila Zemlja.

Ruže su ga ražalostile jer je on mislio da je ruža na njegovom planetu jedinstven cvijet. Tada je legavši u travu i zaplakavši, upoznao lisicu. Jednog dana ju je pripitomio.

Osmi dan pilot i Mali princ razgovarali su u pustinji. Išli su tražiti rodu i našli su jedan bunar. Tu su se napili vode. Te se noći mali princ vratio na svoju planetu.

Vrsta djela: roman

Bilješka o picsu

Antoine de Saint Exupery rođen je u Lyonu, 29. lipnja 1900. godine. Bio je francuski pisac i zrakoplovac. Bio je poznat i kao Saint-ex. Među najbolja njegova djela ubraja se knjiga “Zemlja ljudi”, te i za mnoge, najljepša i dječji roman svih vremena, “Mali princ”. 31. srpnja 1944. godine u izviđačkom avionu, poletio je iznad Korzike i od tada mu se gubi svaki trag.