Male priče o velikim slovima, Zvonimir Balog

Male priče o velikim slovima djelo je Zvonimira Baloga koje je dio uobičajene lektire za one koji tek upoznaju slova i moraju ih naučiti po redu. Balog nudi zanimljiv način pamćenja svakog pojedinog slova. na zanimljiv način približava mališanima temelj pismenosti vežući zanimljivo objašnjenje uz svako slovo.

Obično govori o njegovui izgledu i povezuje ga sa nečim šta je djetetu otprije poznato kao dijelovi tijela pa tako “A ima uvijek raširene noge i na trbuhu prekrižene ruke da ga možeš prepoznati bez muke”. Uspoređuje slova i sa djetetu otprije poznatim predmetima poput češlja, pereca ili jabuka kako bi mu olakšao prelazak na ovaj pismeni način razumijevanja svijeta. Rime su jasne, sažete i zabavne, živahnog ritma  sa jednostavnim a učinkovitim pjesničkim slikama.

Vrsta djela: zbirka pjesama

Bilješka o piscu

Zvonimir Balog rođen je 1932. blizu Križevaca. završio je Školu primjenjenih umjetnosti i studirao pedagogijju. U životu se nije držao samo jednog zanimanja već se okušao u mnogima. Napisao je oko 60ak knjiga, bio je pipničar, dekorater, predavač, urednik u časopisima i na televiziji.

U umjetničkim krugovima poznat je kao slikar, kipar i ilustrator. Tekstovi su mu prevedeni na 19 svijetskih jezika i jedan je od najnagrađivanijih hrvatskih pisaca. Među nagrade ubrajamo višestruko osvajanje nagrade Grigor Vitez, Ivana Brlić-Mažuranić i Goranovu plaketu. Smatra se utemeljiteljem suvremene poezije za djecu u Hrvatskoj.