Mala sirena, Hans Christian Andersen

Jednom davno, na dnu mora, postojalo je jedno kraljevstvo. Kraljevstvom je vladao kralj koji je imao šest kćeri, morskih sirena. Sirene su kao slobodno vrijeme koristile da odlaze na morsku površinu i tamo gledaju što rade ljudi u luci.

Jednoga dana, najmlađa sirena, kojoj inače nije bilo dopušteno da odlazi na površinu sa sestrama, dobije dopuštenje i po prvi puta ugleda ljude. Promatrale su tako sirene cijelo poslijepodne ljude, a kad je došlo vrijeme za povratak, najmlađa sirena kaže da će se vratiti malo kasnije jer bi još htjela promatrati i diviti se ljudima. Neposredno nakon što su joj sestre otplivale u podmorje, na pučini krene oluja. Nekoliko brodova je prevrnula, a mala sirena u moru promjeti jednog mladića kojeg su nosili valovi. Pohitala je prema njemu kako bi mu pomogla. Ostavila je mladiće, kraljevića, na plaži a ona se vratila u pomorje.

Mala se sirena toliko zaljubila u kraljevića da je otišla do zle vještice koju je molila da joj umjesto repa stvori noge. Vještica je to i napravila, ali je za uzvrat uzela sirenin glas.

Sirena je došla do kraljevića i on je je započeo priču kako je zaljubljen u djevojku koja ga je spasila od utapanja. Kraljević se za nju odlučio vjenčati. Razočarana mala sirena, kojoj je vještica bacila kletvu da ukoliko se druga vjenča za kraljevića ona će se pretvoriti u morsku pjenu, više nije mogla ništa napraviti. Njene sestre su joj savjetovale da ubije kraljevića, no ona to nije mogla. Na kraju se bacila u more i pretvorila u pjenu.

Vrsta djela: bajka

Vrijeme radnje: neodređeno

Mjesto radnje: pod morem, na dvoru

Likovi: mala sirena, sestre, kraljević, vještica

Bilješka o piscuHans Christian Andersen rođen je 2. travnja 1805. u Odenseu. Bio je sin siromašna postolara i majke koja ga je odgajala sama nakon muževe smrti. Teško se probijao do književne afirmacije. U četrnaestoj se godini Andersen, bez školovanja, novaca i bilo kakvih planova, uputio u Kopenhangen kako bi pohađao kazališnu školu. No, uskoro ga otpuštaju.

Njegovo je prvo uspješno djelo bio putopis Šetnja od Holmenskog kanala do istočne točke otoka Amagera iz 1829. godine. No, postao je poznat tek po romanu Improvizator iz 1835., oslikavajući u njemu borbu mladog pisca za afirmaciju. Roman je bio preveden na nekoliko stranih jezika. Umro je u Kopenhagenu, 4. kolovoza 1875. godine.