Ljubav ili smrt, Ivan Kušan

Ratko Milić, zvan Koko razigran je dječak koji voli sport i druženje te je ludo zaljubljen u djevojčicu Anu. Koko voli igrati nogomet i zajedno sa svojom momčadi priprema se za finalnu utakmicu koja će odlučiti pobjednike cijelog natjecanja. Njegova simpatija i prijateljica Ana nestaje, a on postaje glavni osumljičenik.

Kako bi dokazao svoju nevinost i svoju ljubav prema Ani, Koko je odluči sam potražiti. Ostali nisu dovoljno hrabri te je on prisiljen sam krenuti u potragu.

Pred sam kraj nogometne utakmice, čini se da je pobjednik jasan. Koko i njegova momčad pobjeđuju i tek je nekoliko minuta do kraja utakmice. No, Koko jedino razmišlja o Ani i očekuje da će se pojaviti.

Napokon je ugleda i pred sam kraj utakmice, odlazi s terena i prati je. Sretan što je napokon došla, prati je sve do natjecanja jedrilica kamo je krenula. No, Ana poljubi pobjednika tog natjecanja i Koko shvati da mu ljubav neće biti uzvraćena.

Vraća se natrag na utakmicu, međutim ona je već gotova. Kokova je momčad nakon što je otišao primila par golova i izgubila cijelo natjecanje. Samo zbog njega koji je otišao za Anom. Koko je posramljen i ljut na Anu, a najviše na sebe i odluči se ubiti.

Nakon što se primiro, drugi je dan otišao do Ane i priznao joj da je voli. Tada je shvatio da njegova ljubav zapravo nije usmjerena prema Ani, već prema njegovoj najboljoj prijateljici Emici. Na njegovu sreću, i Emica je odavno već zaljubljena u njega.

Naslov djela: Ljubav ili smrt

Vrsta djela: roman

Bilješka o autoru

Ivan Kušan rođen je u Sarajevu, 30. kolovoza 1933. godine. Hrvatski je akademik i poznati književnik. Diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bio je urednik časopisa, ponajviše dječjih časopisa.

Najviše se istaknuo pisanjem dječjih romana, npr. Koko u Parizu, Ljubav ili smrt, Lažeš Melita, i dr. No, Ivan Kušan piše i romane za odrasle. Osim romanima, njegovo književno stvaralaštvo obuhvaćeno je i putopisima, esejima i dramama. Bavio se i prevođenjem, a uglavnom je prevodio s francuskog, engleskog i ruskog jezika.

Također se bavio i slikarstvom, a sad slika samo u slobodno vrijeme. Redovni je profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.