Kroz pustinju i prašumu, Henryk Sienkiewicz

Sredinom 19. stoljeća na području Sueskog kanala radi gospodin Rowlison sa svojim kolegom Vladyslawom Trkowski. Obojica imaju djecu Nelli i Stasio, dječaci od 14.godina. Nelli i Stasio imaju jako dobar prijateljski odnos te skoro cijelo vrijeme provode zajedno.

Njihovi očevi često moraju odlaziti na putovanja u unutrašnju Afriku tako da djecu čuva debela služavka Dinah i kućna učiteljica Gđa.Oliver. Prije Božića očevi dobivaju zadatak da ocijene radove na dalekome jugu Egipta.

Obzirom da u južnom dijelu Egipta i Sudanu vladaju građanski ratovi, ostavljaju djecu u Kairu i kazuju im kako će i oni krenuti za njima, nakon što prođu najjače borbe. Tako je i bilo, nakon 3 mj. djeca su sa svojim služavkama krenuli prema Medinetu u kojemu su se nalazili njihovi očevi.

Obzirom da su trebali proći jako nepogodan teren , Gđa. Oliver je odlučila nakon kratkog vremena kako sa njima neće nastaviti putovanje. Nedugo zatim djeca upadaju u svoje prve nevolje. Otimaju ih Arapi Idris i Gebhr koji u njima vide idealnu otkupninu za tada zarobljenu Smainovu djecu (Smain je bio njihov vladar). Kako je Stasio bio svestran uz sebe je imao lovačku pušku, koja je tada bila rijetkost u tom dijelu Afrike.
U jednoj situaciji u kojoj im je lav prijepriječio put, Stasio je nakon što je ubio lava ubio i dva Arapa koji su ih oteli. No, ovdije mukama mladih junaka nije kraj. Na nepovoljnome terenu umalo da nisu umrli od žeđi. Spasili su ih stvari koje su našli kod švicaskoga lovca Lindea. Djecu na kraju knjige pronalazi satnik Glen koji je bio dobar prijatelj sa njihovim očevima, te ih sretno dovodi u okrilje roditelja.

Vrsta djela: avanturistički roman

Vrijeme radnje: kraj 19. stoljeća

Mjesto radnje: Port Said, Egipat

Likovi: Nelli, Stasio, Idris, Gebhr, satnik Glen

Bilješka o piscuHenryk Sienkiewicz čuveni je pisac koji je svoju veliku slavu stekao romanom “Kroz pustinju i prašumu” prema kojem je snimljen istoimen film. Vrlo brzo nakon svog školovanja posvetio se pisanju koje je rezultiralo brojnim putopisima.

Bitno je spomenuti kako je inspiraciju za svoja brojna djela nalazio na svojim brojnim putovanjima, koja su se protezala ne samo Europom nego i šire. Putovanja su na neki način bila pokretač njegovog pisanja. Umro je 1916. godine.