Krik i bijes, Wiliam Faulkner

lektire

Autor William Faulkner je u ovom romanu želio detaljno opisati kako je izgledao svijet u 20. stoljeću stoga je napisan vrlo sumorno i nimalo optimistično. U tom razdoblju su se ljudi emocionalno, moralno i intelektualno raspadali pa je autorov cilj bio to opisati kroz likove u samome romanu.

Radnja romana započinje opisom glave obitelji, odnosno oca kojeg je alkohol uništio. Zbog tih problema je cijelu obitelj upropastio ostavivši ju u dugovima i nesređenim odnosima.

Najviše je istaknuta nemoralna slika svih likova u romanu stoga prevladava neoptimističnost pa čitatelj dobija dojam kao da u likovima ne postoji nimalo dobrote.

Autor na početku romana vrlo nejasno opisuje povijest obitelji Compson na način kako ju vidi retardirani brat Benjy. Bez obzira što ima 33 godine, Benjy je intelektualno zaostao te se kroz njegov monolog prikazuje njegova obitelj.

Osim Benjya, u romanu postoje četiri pripovijedača. Jedan od njih je brat Quentin, psihički rastrojen lik koji počini samoubojstvo, druga je sestra Caddy koja ima komplicirani život, treći je brat Jason koji zadaje koban udarac cijeloj obitelj, a četvrta je kućna pomoćnica Dilsey, vrlo racionalna gospođa koja cjelokupnu situaciju sagledava objektivno.

Kratak sadržaj

Otac obitelji Compson, odvjetnik, ali i neizlječivi alkoholičar ostavlja obitelj u velikim dugovima. Odnosi u obitelji nisu nikada bili sređeni pa je njegovo umiranje još dodatno sve pogoršalo. Žena Carolina je ostala neutješna i nesposobna da se pobrine za njihovo imanje, a djeca joj to nimalo nisu olakšavala.

Benjy, mentalno retardiran brat obožava svoju sestru Candance jer u njoj vidi spas od svakidašnjice. U njegovu je posjedu livada koju je naslijedio od roditelja. Kako bi brat Quentin mogao otići na studij obitelj je morala prodati Benjyevu livadu. Osim Benjya, brat Quentin je također volio sestru Candance. Bio je labilan pa je na sveučilištu Harvard počinio samoubojstvo zbog činjenice što je Candance nanijela sramotu svojoj obitelji izgubivši nevinost.

Candance je voljela obojicu braće, ali organski nije mogla podnijeti Jasona. Izgubila je nevinost vrlo mlada sa Daltonom Amesom, ali vrlo brzo se udala za bankara koji ju naposljetku izbacuje iz kuće kada je shvatio da djevojčica Quentine nije njegova kćer.

Odnos između Jasona i Quentin je narušen otkako je Quentin dobio priliku za odlazak na studij. Jason je osjećao da nema drugog izbora nego se zaposliti u obližnjoj trgovini jer u banci sestrinog muža to nije bilo moguće. Nakon zaposlenja je on postao glava obitelji.

Caddy se brinula za svoju Quentine pa je svaki mjesec slala novac kako bi se Jason dobro brinuo o njoj. No, ovaj je to iskoristio ali ne zadugo. Quentine je odlučila pobjeći od njega zajedno s cirkuskim radnikom i novcem.

Na kraju se Jason riješio i brata Benjya strpavši ga u umobolnicu jer se nije želio brinuti o njemu, maloumnom idiotu. Otpustio je i sluškinju te ostao sam bez potomaka i na taj način do kraja upropastio cijelu obitelj Compson.

Wiliam Faulkner biografija

Zovem se Lara i jedna sam od začetnica portala koji upravo čitate - Savjetnica. Diplomirala sam poduzetnički management na Vernu u Zagrebu. Ne volim toliko pisati, koliko zbog svoje djece volim priče za djecu. Volim putovati, a podjednako uživam u izlascima i svom poslu. U životu me vesele male stvari i obitelj, koja za mene ima veliki značaj. Profesionalno se bavim digitalnim marketingom i online poslovanjem više od 10 godina.