Kralj Edip, Sofoklo

Prvi čin započinje razgovorom između Tebanskog kralja Edipa i svećenika. U razgovoru svećenik napominje kako u zemlji vlada bolest i neplodnost. Edip je toga svjestan, zajedno sa svojom ženom Jokastom. Njih dvoje čekaju Kreonta koji se treba vratiti iz proročišta boga Feba sa vijestima kako pomoći narodu. Kreont se vraća i kazuje Edipu kako će nevolja izaći iz njihove zemlje onda kako se sazna tko je ubojica Edipova prethodnika, kralja Laja.

Saznavši to Edip naređuje da se odmah nađe ubojica kralja Laja. No kako nitko nije znao tko je ubojica, Edip se okrene prorocima i pozove proroka Tiresiju da pomogne u pronalasku ubojice. Tiresija dolazi i otkriva Edipu da je pravi ubojica Laja zapravo on sam. Edip se razljuti, a Tiresija baca kletvu da će Edip postati slijep.

Očajan Edip optužuje Kreonta da je nagovorio proroka da kaže da je on ubojica samo kako bi se dočepao vlasti. U svađu se umiješala Jokasta, razdvaja njih dvojicu i želi saznati od supruga oko čega se svađaju. Razgovorom Edipu postaje jasno da on je stvarni ubojica Laja, ali mu nije još jasno kako.

Ubrzo u grad dolazi glasnik iz Korinta koji obavještava Edipa da je umro Polib, ali da on nije bio njegov pravi otac, na što se Edip jako uznemirio. Glasnik tvrdi kako je tu informaciju dobio od jednog pastira koji je radio u Lajevoj službi. U tom trenutku Jokasta shvaća tko je zapravo Edip. Stari pastir kralja Laja dolazi do Edipa i otkriva mu da je on zapravo sin Laja i Jokaste, te da je oženio vlastitu majku i ubio oca.

Kada je istina izašla na vidjelo, Jokasta se objesila, a Edip iskopao oči te sam sebe istjerao iz zemlja. Tebom je zavladao Kreont.

Vrsta djela: drama (tragedija)

Vrijeme radnje: neodređeno

Mjesto radnje: grad Teba

Likovi: kralj Edip, Jokasta, svećenik, Kreont, prorok Tiresije, glasnik iz Kreonta, pastir.

Bilješka o piscu

Sofoklo je rođen u Kolofonu, 495. g. pr. Kr. On je bio starogrčki dramatičar i jedan od trojice velikih tragičara, s Eshilom i Euripidom. Napisao je oko stotinjak drama, od kojih je sačuvano sedam tragedija: Antigona, Elektra, Kralj Edip, Trahinjanke, Ajant, Filoktet, Edip na Kolonu. Umro je u Ateni, 406. g. pr. Kr.