Koko u Parizu, Ivan Kušan

Jednog se ljeta trinaestogodišnji dječak iz Zagreba, Koko, spremao sa svojim prijateljem Zlatkom na put u Pariz. Tamo ih je trebao dočekati Zlatkov ujak, poznati slikar Poklepović. Zlatko je, za razliku od Koka, već jednom bio u Parizu, te je Koku ispričao strašne priče o tom gradu. Bez obzira na strah, Koko sjeda u avion sa Zlatkom i stižu u Pariz gdje ih je dočekao slikar Poklepović.Slikar ih je smjestio u svoj skromni stančić i pokazao im je sliku Mona Lise. Prvi izlazak Koka je bio u brijačnicu, no u međuvremenu je vidio nepoznate ljude koji bježe preko terase u crvenom autu, te ih je odlučio pratiti. Prateći ih, Koko se izgubio. Našli su ga dječaci Jean i Michel, koji su ga oteli, misleći da za njega mogu dobiti neki novac.Koko im je uporno objašnjavao kako je on siromašan, no u razgovoru je spomenuo sliku Mona Lise. To je još više uzbudilo dječake otmičare koji su od Zlatka zatražili da im donese sliku kao otkupninu za Koka. Zlatko je došao sa slikom, no i njega su oteli.Uspjevši napokon pobjeći, Koko i Zlatko uzimaju i sliku Mona Lise, no prate ih novi ljudi. Prate ih djevočica Marie Clevere, kći poznatog novinara i Katsarida Somais, sin bogatog poduzetnika. Svi su oni iz nekog razloga htjeli imati sliku Mona Lise. Zlatkov je ujak bio očajan, on je sliku prije otmice trebao očuvati i donijeti na snimanje filma “Slika za miljardu”, no sada kad slike nema, odlučio se baciti sa Eiffelovog tornja.

U potrazi za slikom, svatko iznosi svoje stajalište zašto bi ju on trebao imati. U stanu gospodina Somaisa, sa Kokom je htio porazgovarati bivši bogalj, no Koko je stao trčati. Trčao je tako dok se nije probudio. Koko je usnuo cijelu ovu priču jer ga je bilo strah priča koje mu je ispričao Zlatko o Parizu.

Vrsta djela: roman

Vrijeme radnje: jedno ljeto

Mjesto radnje: Zagreb i Pariz

Likovi: Koko, Zlatko, slikar Poklepović, dječaci Jean i Michel, Marie Clever, Katsarida Samais

Bilješka o piscu

Ivan Kušan rođen je u Sarajevu, 30. kolovoza 1933. godine. Hrvatski je akademik i poznati književnik. Diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bio je urednik časopisa, ponajviše dječjih časopisa.

Najviše se istaknuo pisanjem dječjih romana, npr. Koko u Parizu, Ljubav ili smrt, Lažeš Melita, i dr. No, Ivan Kušan piše i romane za odrasle. Osim romanima, njegovo književno stvaralaštvo obuhvaćeno je i putopisima, esejima i dramama.

Bavio se i prevođenjem, a uglavnom je prevodio s francuskog, engleskog i ruskog jezika. Također se bavio i slikarstvom, a sad slika samo u slobodno vrijeme. Redovni je profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.