Ključić oko vrata, Nikola Pulić

lektire

Roman Ključić oko vrata opisuje život gradske djece dok su im roditelji na poslu. Ključić im zapravo služi kako bi nesmetano mogli ulaziti i izlaziti iz stana jer su sami kod kuće.

Ključić oko vrata ima simbolično značenje. Jedno značenje simbolizira život i djetinjstvo gradske djece koja su prepuštena sama sebi jer su im roditelji najčešće prezaposleni i nemaju vremena brinuti se o djeci, a izložena su svakojakim opasnostima. Drugo značenje simbolizira slobodu kretanja kao dio odrastanja.

Pisac je htio ukazati roditeljima na koje sve opasnosti mogu djeca naletiti dok su sama i nemaju nadzor starijih. Posebna opasnost vreba u velikim gradskim sredinama gdje naivna djeca mogu sresti osobe koje ih lako mogu prevariti i nagnati da im daju otisak ključeva te na temelju toga izraditi ključ i provaliti u njihove stanove kako bi ukrali sve vrijedne stvari koje tamo zateknu. S druge strane, djeca se u tim trenucima dok su sama mogu osjećati usamljeno i naići na ljude koji će negativno utjecati na njih i postati problematična.

Kratak sadržaj

Radnja romana se odvija u zagrebačkom kvartu Dubrava koje je prepuno zelenila, malih obiteljskih kuća, zgrada, državnih institucija. U blizini se nalazi i Grad mladih koji se nekada zvao Pionirski grad gdje djeca mogu uživati i igrati se.

Roman se sastoji od 11 poglavlja, a započinje opisom Majine obitelji koja se sastoji od četiri člana, a to su mama, tata, brat i ona. Stanuju u zagrebačkom kvartu Dubravi, a Maja većinu svog slobodnog vremena provodi sama kada nije u školi. Preko tjedna tata odlazi ujutro na posao dok mama odvodi brata u vrtić a nakon toga ide i ona na posao. Ponekad joj baka dođe u posjetu, ali ona živi u zagrebačkom kvartu Trnje pa joj je dolazak u Dubravu dosta naporan jer se do tamo mora voziti i tramvajem i autobusom.

Ukoliko se Maja ne ponaša kako bi trebala, njezina mama se ljuti. Baka ju najčešće brani jer obožava svoju unuku. Naime, često zna nogom lupiti u vrata kada ulazi u stan umjesto da pozvoni što njezinu mamu izluđuje. Mama joj je često objašnjavala što treba učiniti kada dolazi doma iz škole i želi uči u stan, ali Maja nema vremena pozvoniti jer joj se stalno žuri. Roditelji joj pokušavaju objasniti da ne lupa nogom u vrata, ali Maja ne želi poslušati.

Maja ima najbolju prijateljicu Suzanu koja je malo starija od nje. No to im nije važno jer se jako dobro slažu i prijateljstvo im je najvažnije od svega. Suzana nosi ključić oko vrata jer su njezini roditelji na poslu, a ona voli sama ulaziti i izlaziti iz stana kada god poželi. Djed ju zna posjetiti, ali ponekad mu treba duže vremena da stigne u Dubravu jer živi na Trešnjevci što je dosta udaljeno. Suzana zna biti nestrpljiva jer mora čekati djeda dok dođe kod nje pa zato nosi ključić oko vrata.

U Majinom razredu većina djece nosi ključić oko vrata pa je ona poželjela isto. Najavila je kako će se i ona pojaviti u školi s ukrasom oko vrata. Silno je htjela bti u društvu ključaša pa je zamolila tatu da joj napravi ključ od stana i ulaza u zgradu kako bi nesmetano mogla ulaziti u stan kada god poželi, a osim toga ne bi više živcirala mamu lupanjem nogom u vrata jer bi imala ključ.

U Majinoj školi postoji nekoliko vrsta ključaša, a to su šminkeri, pravi ključaši i poluključaši. Šminkeri su oni koji nose ključić oko vrata samo kao ukras jer su zapravo njihovi roditelji ili netko od ukućana stalno kod kuće. Poluključaši su oni koji su povremeno sami kod kuće jer im u posjetu dolaze baka i djed, a pravi ključaši su oni koji su stalno sami kod kuće te moraju sami pripremati jelo, pripremati stvari za školu i pospremati stan.

Blizu zgrade gdje živi Maja nalazi se dom umirovljenika gdje često borave ključaši i oni koji ne nose ključić oko vrata i igraju se. Maja se pridružila tom društvu jer je njezina baka dala izraditi ključeve za nju i svilene vrpce s plavim točkicama koje je Maja dala i drugim prijateljima.

Suzana i Maja su često vrijeme provodile zajedno. Imale su prijatelja Stanka koji je bio pravi ključaš i brinule su se za njega. Savjetovale su mu da se toplije obuče prilikom izlaska i da ne skita previše po kvartu, ali on ih nije želio poslušati.

Jednom prilikom su se Maja i Suzana vraćale iz trgovine sa susjedovim psom Amonom kojeg su inače vodile u šetnju jer je vlasnica Rezika bolesna i ne može hodati i naletjele na Stanka koji se potukao s drugim dječakom. Ovaj ga je u jednom trenutku primio za svilenu vrpcu i skoro ugušio. Srećom su njih dvije naletjele i pustile Amona da ih razdvoji i uspjele su.

Njih troje su se nastavili družiti i dogovorili se da idu brati kestene. Stanko je znao gdje mogu pronaći najbolje kestene. Tog su dana naletjeli na dječaka s kojim se Stanko potukao no ovog puta su se samo nadmudrivali te im je Stanko podvalio loše i trule kestene dok su njih troje pokupili one najbolje.

Kasnije su taj dječak imena Miroslav i Stanko postali dobri prijatelji, bez obzira što Miroslav nije pripadao ekipi ključaša. Jednog dana su zaigrali graničar i objesili ključiće o stup i nastala je zbrka jer su se ključevi promiješali. Maja je stigla doma s krivim ključem i pred tatom se rasplakala. Kako bi ispravili zbrku svi su se našli zajedno s njihovim roditeljima i riješili nastalu situaciju. Tako je Majin tata upoznao njezine prijatelje i nastavio se družiti s njihovim roditeljima.

Jednog dana su Miroslav, Stanko i treći prijatelj Riđi zajedno s djevojkama bili u luna-parku i došaptavali se. Kako ih djevojke nisu uspjele čuti o čemu razgovaraju nisu znale što to dečki dogovaraju. Naime, nisu svi imali dovoljno novaca za vožnju vlakom u luna-parku pa su dečki smislili da će se vratiti u luna-park ponoći kada ne bude nikoga i provozati djevojke. Nažalost, nitko iz društva nije došao u park kada se zatvroio, a Stanko je odlučio sam pokrenuti vlak i provozati se. Ubrzo je stigla policija i Stanko se uplašio da će ga zatvoriti.

Ipak, policajci su bili dobri ljudi, odveli su Stanka doma no morao je obećati kako više neće ulaziti u zabavni park kada je zatvoren jer bi mogao dobiti po prstima od vlasnika.

Maja je jednom prilikom bila sama kod kuće tri dana. Čekala je da joj baka dođe u posjetu. Maja ju je čekala pred zgradom, a u međuvremenu je naletjela na čovjeka s crnim šeširom koji je počeo pričati s njom. Ona se nije uplašila i razgovarala je s njim te ju je naveo da mu da ključić koji je nosila oko vrata. On je u tom trenu uzeo otisak uz pomoć sapuna, ali Maja nije shvatila o čemu se radi.

Uskoro je stigla njezina baka i Maja joj je ispričala što se dogodilo. Kada je baka shvatila da je riječ o lopovu sve je rekla njezinom tati koji je odmah promijenio bravu na vratima stana, sve prijavio policiji i dao napraviti nove ključeve za Maju.

Kriminalac je pokušao provaliti u njihov stan ali bezuspješno. Policija ga je odmah uhvatila, a radilo se o lopovu koji je bio od ranije poznat policiji i koji je često provaljivao u stanove. Maja je bila jako uplašena nakon tog događaja te su je baka i roditelji nastojali utješiti.

Jednom prilikom su se Stanko i Miroslav igrali blizu umirovljeničkog doma i uočili kamp prikolicu koju su radnici tvrtke Cestogradnja ostavili zaključanu. Stanko se dosjetio kako bi mogli provaliti u nju. Roditeljima su rekli kako će jedan prespavati kod drugog i na taj način ih prevarili i ostali prespavati u kućici. Drugog jutra je netko prikačio prikolicu za auto a dječaci su počeli vikati i lupati po vratima kako bi ih netko čuo. Vozeći se tako Zagrebom stigli su do Velike Gorice i stali. Čovjek je izašao iz auta kako bi otključao prikolicu i ostao u čudu kada je ugledao dječake. Prvo je vikao na njih, a kasnije im je dao novce za gradski prijevoz kako bi se mogli vratiti svojim kućama. Dječaci nisu nikome htjeli ispričati tu dogodovštinu.

Miroslavovi roditelji su bili vlasnici zemlje u blizini Grada mladih gdje su imali posađene jagode. Miroslav je pozvao cijelo društvo u berbu pa i psa Amona. Amon se cijelo vrijeme igrao i skakao. Svi su mislili da se Amon igra s drugim psom, ali radilo se o lisici. U jednom trenu ga je lisica ugrizla ispod oka i Amon je zacvilio. Svi su se uplašili jer su odmah pomislila kako ga je ugrizla bijesna lisica. Rezika je za tu situaciju optužila Suzanu jer je njoj povjerila Amona. Nakon tog događaja se Rezika odselila, a djeca su ostala bez dobrog prijatelja Amona.

Maja je još uvijek bila pod dojmom nakon što joj se dogodila situacija s nepoznatim čovjekom s crnim šeširom. Bila je i dalje uplašena. Jednom joj je baka dolazila u posjetu i nije imala ključeve od stana kod sebe i lupala je Maji na vrata. Maja se uplašila da se radi o lopovu i dmah pozvala policija. Kada je policija došla pokušala ih je obje smiriti.

Bile su tužne i rasplakale se. Baka je napravila ručak, provjerila je li Maja dovršila zadaću i pustila ju da se poigra vani s prijateljicom Suzanom. Suzana je bila također tužna zbog odlaska Rezike i Amona. Stigao je Stanko na novom biciklu i s osmijehom od uha do uha jer mu se tata vratio kući. Naime, nije često pričao o njemu ali tog dana nije prestao razgovarati o tati. Njegov tata im je mahnuo s prozora.

Nikola Pulić biografija

Autor: L.V.

Zovem se Lara i jedna sam od začetnica portala koji upravo čitate - Savjetnica. Diplomirala sam poduzetnički management na Vernu u Zagrebu. Ne volim toliko pisati, koliko zbog svoje djece volim priče za djecu. Volim putovati, a podjednako uživam u izlascima i svom poslu. U životu me vesele male stvari i obitelj, koja za mene ima veliki značaj. Profesionalno se bavim digitalnim marketingom i online poslovanjem više od 10 godina.