Kad bi drveće hodalo, Grigor Vitez

Kad bi drveće hodalo, zbirka je pjesama koja najviše opisuje prirodu, ljude, okoliš i sve što nas okružuje. Pjesme su napisane riječima koje su razumljive i najmanjoj djeci, a svojim sadržajem sviđaju se mladima i starima.U pjesmama ima puno riječi koje se rimuju i rečenica koje se ponavljaju i to kad pisac želi nešto posebno istaknuti. Vitez u pjesmama koristi mnogo stilskih sredstava; nalazimo mnogo usporedbi, personifikacija, epiteta i metafora.

U pjesmi Dohvati mi tata mjesec sin traži da mu tata dohvati mjesec da i njemu malo sja i da ga dotakne rukom. Tata mu odgovara da mjesec mora na nebu sjati i ne smije se skidati, da mora kod zvijezda biti i put zvijezdama svijetliti. Mjesec mora sjati da ptičice mogu spavati, zec večerati, a mjesec će od srebrnih niti san isplesti pa da spavaš i ti. Tema te pjesme je želja sina da mu tata dohvati mjesec. Motiv ove pjesme je mjesec. U pjesmi je mjesec prikazan kao svemirsko tijelo bez kojeg ne bi mogli živjeti ni ljudi, ni životinje.

Maksimir opisuje život i karakteristike pojedinih životinja. Na vrlo smiješan način opisani su likovi majmuna: “Mi majmuni na vas ličimo jer čovjek je katkad našeg roda samo što na stražnjim nogama hoda. Mudroj liji u ovoj žici ne daju prići čak ni ptići, kad vidi lastu zazubice joj rastu, a od koke i pure samo joj sline cure.” I ostale životinje su opisane vrlo realno kao u prirodi, stihovi se rimuju, a sve je napisano vrlo smiješno. Tema te pjesme je život životinja u Maksimiru. Pjesma mi se sviđa jer na poseban način opisuje životinje koje sam vidjela u Maksimiru.

U pjesmi Tiha, tiha pjesma prekrasnim riječima su opisane životinje, cvijeće, šume, polje i njiva kako snivaju, šumore i spavaju. To rade u bojama i u skladu s prirodom i mjestom gdje žive: “Raznobojne snove sniva cvijeće, šuma, polje, njiva.” Tema te pjesme su tihi snovi cvijeća, šuma, polja i njiva. U pjesmi je opisano kako priroda spava na tih i miran način.

Naslov djela: Kad bi drveće hodalo

Vrsta djela: zbirka pjesama

Autor djela: Grigor Vitez

Bilješka o piscu

Grigor Vitez je hrvatski pjesnik 20. stoljeća. Rođen je 1911. godine u Kosovcu, u Slavoniji. Umro je 1966. u Zagrebu.

Bio je učitelj, a radio je i u Ministarstvu prosvjete i kao urednik u izdavačkoj kući Mladost. Preveo je neke knjige ruskih, ali i slovenskih pisaca.

Osim poezije i proze objavio je u časopisima niz članaka s područja književnosti. 1963. godine dobio je nagradu i zlatnu plaketu Mlado pokolenje.

Neka od njegovih najpoznatijih djela su: Kad bi drveće hodalo, Sto vukova, Jednog jutra u gaju i Vesele zamke.