Ivica i Marica, Jacob i Wilhelm Grimm

Ivica i Marica priča je o bratu i sestri koji žive teškim životom kao djeca siromašnog stolara. Novac, a time i hrana bili su oskudni i ako djeca ostanu u obitelji vrlo je vjerojatno da će svi umrijeti od gladi. Iz toga razloga maćeha je predložila njihovu ocu da ih ostavi u šumi. Nesretni otac suočen sa bezizlaznom situacijom prisiljen je to i učiniti.

No djeca kao djeca, puna neobičnih ideja dosjetila su se načinu na koji će se moći vratiti kući pa su za sobom putem bacala kamenčiće. Njihov plan je uspio, vratili su se kući zahvaljujući svom lukavstvu. No situacija se nije promjenila i  otac ih je ponovo odveo u šumu i tamo ostavio.

Ovoga puta nisusstigli sakupljati kamenčiće pa su pobacali mrvice kruha kao putokaze. No nisu računali na gladne šumske životinje koje su pojele njihovu priliku za spas. Brat i sestra našli su se sasvim sami izgubljeni u velikoj šumi.

U očajnom lutanju naišli su na kućicu u šumi. Gladnoj izgubljenoj djeci učinilo se kao san kada su vidjeli kućicu načinjenu od kolača i čokolade i odmah su je, takvi željni svega, počeli jesti. Ali ova avanatura nije bila bezopasna. Kuća je pripadala zloj vještici koja je njome mamila djecu kako bi ih poslje pojela.

Ivica i Marica pali su u vještičju zamku. Marica je postala njena sluškinja, a Ivicu je vještica željela ugojiti kako bi ga mogla pojesti. Baš kada je izgledalo da nema više nikakve nade, Ivica i Marica su uspjeli timskim radom poraziti vješticu, pobjeći i vratiti se kući svome rastuženom ocu. U međuvremenu su ukrali vještici dragulje i zatim nastavili zauvjek živjeti sretno.

Ova bajka bila je namjenjena građanstvu 19.st., koje je lako moglo shvatiti položaj u kojem se nalazio otac Ivice i Marice. Kao i sve bajke braće Grimm i ova se bavi borbom dobra i zla, u kojoj dobro uvjek pobjeđuje nakon niza teških okolnosti i iskušenja.

Vrsta djela: bajka

Vrijeme radnje: nekoć davno

Mjesto radnje: dom, šuma, vještičja kuća

Likovi: Ivica i Marica, stolar, maćeha, vještica

Bilješka o piscu

Jacob i Wilhelm Grimm poznati su njemački pisci bajki, općenito obrazovani ljudi, lingvisti i oni koje je zanimao folklor i kulturno bogatstvo. Jacob je rođen 1785., a brat Wilhem godinu dana kasnije. Obojica su studirali pravo u Marburgu. Za vrijeme studija bili su aktivni u kritiziranju kralja Ernesta Augusta I., stoga ih je on protjerao sa sveučilišta.

Prvu kolekciju narodnih priča, koje su se do tada prenosile usmenim putem među pukom, objavili su 1812. Tada su sadržavale samo 86 priča i kroz ponovna objavljivanja i reizdanja u narednih 40ak godina taj broj je narastao do preko 200.  U takvom izdanju ih poznajemo danas. Među njihove najpoznatije bajke spadaju: Crvenkapica, Ivica i Marica, Kraljević žabac, Trnoružica, Snjeguljica, Palčić, Matovilka…