Horvatska domovina – Lijepa naša, Antun Mihanović

Horvatska domovina je postala himnom 1891. godine, a kao državnu himnu potvrdio ju je Hrvatski sabor 21. prosinca 1990. godine u slobodnoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj. Za himnu su uzeta prva i druga, te posljednja i pretposljednja kitica.

Vrsta pjesme: lirska domoljubna pjesma

Tema: prikaz i slika hrvatskog državljana,čovjeka i slika prelijepog hrvatskog zavičaja i krajolika

Misao i poruka: Hrvatu je najvažnija njegova domovina, njegovi državljani i njegovi običaji

Autor pjesme: Antun Mihanović

Bilješka o piscu

Antun Mihanović rođen je 10. lipnja 1798. u Zagrebu. Bio je hrvatski književnik, ali je slavu stekao tek pjesmom “Horvatska domovina” koja je krajem 19. stoljeća postala hrvatskom himnom.

Pjesma je prvi put objavljena 1835. u desetom broju Gajeve “Danice”. “Horvatsku domovinu” ili prema prvom stihu “Lijepu našu” uglazbio je Vinkovčanin Josip Runjanin, a prvi put javno je izvedena 1861. Kao nacionalna himna prihvaćena je 1891.

Po zanimanju je bio pravnik. Službovao je kao vojni sudac, a nakon prelaska u diplomaciju kao austrijski konzul u Beogradu, Solunu, Smirni, Carigradu i Bukureštu. Umirovljen je 1858. kao ministarski savjetnik. Umro je u Novim Dvorima, 14. studenog 1861. godine.

Antun Mihanović je autor knjižice “Reč domovine o hasnovitosti pisanja vu domorodnom jeziku” koju je objavio u Beču 1815. godine. U ovom djelu je iznio ideje iz kojih se kasnije razvio i program Hrvatskog narodnog preporoda Ljudevita Gaja i ostalih iliraca.