Heidi, Johanna Spyri

Heidi je nakon smrti svojih roditelja, ostala bez skrbnika i nitko se za nju nije imao brinuti. Žena koja je radila u domu za nezbrinutu djecu, saznala je da Heidi ima djeda i da je on jedini koji bi se mogao brinuti za nju. Žena je znala da joj preostaje samo jedno, odvesti Heidi djedu, koji je živio na planini. Na početku djed nije htio uzeti Heidi, bojao se kako će se brinuti za djevojčicu, a nije ni volio djecu. Ipak joj je dopustio da ostane.

Ispočetka, djed je bio hladan prema Heidi, no ubrzo su se počeli družiti. Uvijek su bili zajedno, Heidi mu je pomagala i navikli su jedno na drugo. Heidi je tamo našla i prijatelja Petra, koji je imao bolesnu, slijepu baku za koju se morao brinuti. Bio je također, baš kao i Heidi, bez roditelja. Heidi im je pomagala i postali su najbolji prijatelji.

Nakon tri godine žena se vratila i odlučila odvela Heidi. Isprva nije htjela otići, djed je pokušao svim silama nagovoriti ženu da Heidi ostane kod njega, da joj kod njega ništa ne nedostaje, no ženu nisu uspjeli nagovoriti, te je odvela Heidi u bogatu kuću. Ondje je srela djevojčicu Klaru koja joj je postala prijateljica. Klara je bila u invalidskim kolicima i nije mogla hodati, pa joj je Heidi pomagala kad je bilo potrebno. Tamo je naučila i čitati, ali noću nije mogla spavati zbog čežnje za djedom.

Uskoro se vratila k djedu jer joj je jako nedostajao, a onda ju je posjetila i Klara. Klara je u planinama pokušala prohodati samostalno i uspjela, prohodala je bez ičije pomoći. Klarin otac obećao je da će se brinuti za Heidi kad on umre.

Naslov djela: Heidi

Vrsta djela: dječji roman

Glavni likovi: Heidi, djed, Petar, KlaraBilješka o piscu

Johanna Spyri rođena je u Švicarskoj 12. lipnja 1827. godine. Odrasla je u kući s puno djece. Bila je jedna od najpoznatijih švicarskih književnica. Počela je pisati za vrijeme Francusko-ruskog rata 1871. god.

Najviše uspjeha imale su njene knjige za djecu, osobito ”Heidi”, koja je postala popularna diljem svijeta, Knjiga je ubrzo prevedena na mnoge strane jezike. Ljubiteljica je prirode, često piše prirodi u švicarskim Alpama, te smatra da priroda liječi, što i opisuje u svom najpoznatijem djelu.

Umrla je 1901. godine u Zürichu, svom rodnom gradu.