Gost, Vjekoslav Kaleb

Jedne večeri u kuću siromašne obitelji na selu dolazi pas. Jednostavno se pojavio na vratima kuće. Kad je sam ušao, ukućani su se začudili.

Dok su večerali, pas je prišao ocu Franji i stavio mu svoju šapu na koljeno. Frane mu je bacio na pod malo hrane, ali pas nije htio sve dok mu Mara nije dala hranu na tanjuru.

Uskoro su se pojavili i susjedi koji su počeli promatrati psa, ispitivati njegove domaćine odakle  je došao. Dok su oni tako nagađali odakle je i zašto je uopće došao, on je odspavao i otišao.

Vrsta djela: novela

Likovi: pas, otac Franjo, žena Mara, kći

Opis psa

“S vratiju su gladala dva blaga, pametna oka, mirna i sama kao dvije svijeće na oltaru… Ovelik lovčarski pas prepeličar, duge sive dlake, tankih smeđih ušiju obješenih i priljubljenih uz obraze kao baršunaste krpe. Nekako je tih, svečan i bojom se slaže s mrakom, a oči mu se odvajaju. Gleda ljude napeto, ali pristojno i očekuje znak dobre volje.”

Bilješka o piscu

Vjekoslav Kaleb rođen je 27. rujna 1905. godine u Tisnu. Bio je hrvatski nastavnik i književnik. Pohađao je škole u Zadru i Šibeniku, a kasnije je pohađao Učiteljsku akademiju u Zagrebu.

Bio je i urednik nekoliko književnih časopisa , tajnik Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske. Objavio je ukupno 57 novela, te tri romana.

Gost je jedna od njegovih najranjijih, ali i najpoznatijih novela. Njegova su djela prevedena na čak nekoliko stranih jezika.