Galeb Jonathan Livingston, Richard Bach

lektire

Suvremena i moderna bajka djelo je Richarda Bacha u kojoj se pirpovijeda o ljudskom životu i načinima kako funkcionira. Za razliku od klasičnih bajki u kojima se pojavljuju mitska bića, u ovoj bajci to nije slučaj već se pojavljuju životinje koje predstavljaju fantastična bića.

U bajci se pripovijeda o galebu koji nije pristao na ograničenja u životu i koji od svog života želi nešto više. Mjesto radnje nije točno specificirano, ali se na početku djela može razaznati da se radi o moru i obali, dok je vrijeme radnje sadašnje.

Kratak sadržaj

Galeb Jonathan nije bio sasvim običan galeb koji je svakim danom slijedio dnevnu rutinu. To je bio poseban galeb, možda čak i osamljenik željan avantura i novih izazova. Nije pristajao na osrednjost već je želio što bolje naučiti letjeti velikom brzinom i raditi najkompliciranije okrete. Bio je uporan i vježbao je svaki dan.

Obožavao je provoditi vrijeme u osami bez obzira što su ga roditelji uvijek molili da pokuša živjeti u jatu. On to nije mogao prihvatiti jer ga je to činilo nesretnim. Konstantno se izdvajao i iskušavao svoje krajnje granice letenja.

Težio je tome da nauči savršeno letjeti no jednom prilikom je uspio dostići brzinu od 165 kilometara na sat i od silnog napora se onesvijestio i pao u more. To mu nije predstavljalo prepreku za noćno letenje pa je odlučio i to isprobati.

Letio je svakim danom sve brže i sve više ne obazirući se na opasnosti. Dostigao je brzinu od 396 kilometara na sat i postao najbrži galeb u jatu. Bio je ponosan na sebe i postignuće. Ubrzo se pohvalio ostalim galebovima, ali starješina ga je izopćio iz jata. Rekao mu je neka se uputi živjeti na Daleke Hridi. Jonathan je htio objasniti novi smisao života, ali svi su se oglušili.

Zapravo kada je otišao bio je sretan, živio je svoj život onako kako je htio, imao je dovoljno hrane sve dok se nisu ukazala dva brza galeba. Letjeli su poput njega, možda i brže. Napokon je naišao na istomišljenike i uživao s njima u vježbanju letenja.

Tada mu je Sullivan otkrio da je ovo jedan dio života i kada svaki galeb nauči dovoljno spretno i brzo letjeti odlazi i mijenja svoj život. To je učinio i Jonathan nakon što ga je starješina Čjang sve naučio.

Razmišljajući o svome životu Jonathan je odlučio podučavati druge galebove kako bi bili slobodni u životu. Sreo je galeba Fletcher Lynda koji je također bio izopćen iz jata. Nakon što su zajedno dobro uvježbali sve tehnike letenja odlučili su se vratiti u staro jato kako bi i ostalim galebovima pokazali što znaju. Svi su ih gledali sa čuđenjem no s vremenom im se pridružilo sve više galebova koji su željeli naučiti letjeti kao oni.

Jonathanov prijatelj Fletcher je postao glavni instruktor letenja, a Jonathan je krenuo učiti novo jato. Fletcher je ostao živjeti u nadi kako će ga opet sresti jednog dana.

Richard Bach biografija

Zovem se Lara i jedna sam od začetnica portala koji upravo čitate - Savjetnica. Diplomirala sam poduzetnički management na Vernu u Zagrebu. Ne volim toliko pisati, koliko zbog svoje djece volim priče za djecu. Volim putovati, a podjednako uživam u izlascima i svom poslu. U životu me vesele male stvari i obitelj, koja za mene ima veliki značaj. Profesionalno se bavim digitalnim marketingom i online poslovanjem više od 10 godina.