Figaro mačak koji je hrkao, Jean-Baptiste Baronian

Figaro, mačak koji je hrkao priča je za djecu sa bogatim ilustracijama koja govori o mačku sa pomalo neobičnim navikama spavanja. Živio je u velikom dvorištu sa ostalim životinjama, ali one su ga zajednički odlučile protjerati jer više nisu mogle podnositi njegovo glasno hrkanje.

Nakon prvobitnog olakšanja nije prošlo puno vremena kada su životinje počele primječivati da im je mačak potreban i da bez njega ništa više nije isto. Miševi su postajali sve brojniji i brojniji i nedostajao im je. Ostale životinje su potom razmislile i shvatile da je svaka od njih različita, svaka se drugačije glasa i kako je to sasvim u redu i prirodno. Zamolile su mačka da im se vrati i naučile važnu lekciju o toleranciji.

Priča uči mališane 1. razreda osnovne škole kako svatko od njih ima neke svoje posebnosti i to što netko radi stvari drugačije od nas samih ne znači da ga možemo isključiti iz svojih aktivnosti ili ignorirati. Svatko nešto doprinosi pa čak i ovaj mačak sa svojim neobičnim navikama spavanja.

Vrsta djela: basna

Mjesto radnje: dvorište

Bilješka o piscu

Jean-Baptiste Baronian rođen je 29.travnja 1942. u Antwerpenu u Belgiji. Iako je belgijanac, američkog je podrijetla. Radi kao kritičar,esejist, novelist i kao pisac knjiga za djecu. Do danas je objavio pedesetak knjiga. Od 2004. je član Kraljevske akademije francuskog jezika i književnosti. Također je i aktivni predsjednik udruge Georgesa Simenona, udruge osnovane 1987.