Družba Sinjeg galeba, Tone Seliškar

Djelo počinjem opisom jednog ribarskog mjesta na Galebovom otoku. Unutar samog mjesta nalazi se jedna mala kuća sagrađena od kamena i u njoj živi dječak Ivo. Ivo je živio sam budući da su mu oca mještani protjerali s otoka, a majka mu je nakon toga umrla od tuge. Otac mu je bio protjeran jer je bio sklon kockanju i ostalim porocima. Selo je bilo ribarsko, svaka je kuća imala svoju ribaricu kojom su lovili i zarađivali za život. Tako je jednoga dana došao Ivin otac sa idejom da se skupe novci te da će on kupiti jedan motorni čamac koji bi svi mogli koristiti. Seljani su se složili i skupili novac, no Ivin otac umjesto da kupi čamac je prokockao novac. To je bio razlog zašto su ga otočani protjerali.Jednoga se dana Ivin otac odlučio vratiti na otok, bio je star i htio se oprostiti sa sinom. Neprimjetno je stigao na otok i tamo umro, a jedino što je za sobom ostavio bila je lađa “Sinji galeb”. U čast svome ocu, Ivo je odlučio obnovit lađu. Radivi su dobro išli, sve dok nije na red došlo bojanje. Novca za boju nije bilo, tako je Ivo, zajedno sa svojim prijateljima odlučio zaraditi neki novac. Mukotrpno su radili u kamenolomu, čak se ivo i ozlijedio, no ipak su novac zaradili.

Lađa je nakon bojanja bila kao nova, no Ivo ju nije dugo zadržao. Naime, mještani koji su još uvijek bili ljuti na njegova pokojna oca, odlučili su sebi prisvojiti lađu kako bi barem djelomično podmirili trošak koji im je njegov otac napravio.

Vrsta djela: novela

Vrijeme radnje: između dva svjetska rata

Mjesto radnje: Galebov otok

Likovi: Ivo, Ivin otac, Ivini prijatelji, seljani

Bilješka o piscuTone Seliškar rođen je 1900. godine u Ljubljani. Završio je učiteljsku akademiju i radio kao seoski učitelj u Sloveniji. Već je kao mladić počeo pisati poeziju, a kasnije i romane. Neka od njegovih najpoznatijih djela su: Nasukani brod, Tršćanska cesta, U naručju domovine i Družba sinjeg galeba. Umro je 1969. godine u Ljubljani.