Don Quijote, Miguel de Cervantes Saavedra

U malenom selu u Španjolskoj, živio je plemić Alonso Quijano. Potaknut svojom krajnje dosadnom i jednoličnom svakodnevicom, počinje čitati viteški roman i to ga počne izrazito zanimati. Potaknut tim zanimanjem, spazi čari ostalih viteških romana i nakon mnogo čitanja, previše se uživi u njih. Od toliko maštanja i čitanja, poremeti mu se um te odluči i sam postati vitez, nazvavši se Don Quijote od Manche.

Nastojao je sve više nalikovati glavnim junacima viteških romana pa je zbog toga i odabrao djevojku u koju će biti zaljubljen, baš kao i svi ostali viteški junaci. Bila je to neka seljanka iz obližnjeg mjesta, no on ju je opisao kao što su opisane plemenite dame viteških romana.

Jednog dana odluči napustiti svoj dom te je nakon par sati jahanja došao do neke lokalne gostionice. Međutim, njemu se ta gostionica učinila poput nekog dvorca, a gostioničar poput viteza. Zamolio ga je da proglasi vitezom, a gostioničar je, spreman na šalu, na to pristao. Tako je, barem u svojoj glavi, Don Quijote, odnosno Alonso postao pravi vitez.

Doživljava svakakve pustolovine, tipične za viteza, pa čak i ima pravoga konjušara, siromašnog seljaka Sancha Panzu kojeg vodi sa sobom na putovanja. Borio se sa svojim znancem Sansonom Carrascom, koji se u dogovoru sa svećenikom i Alonsovim brijačem, pretvarao da je vitez kako bi ga u dvoboju pobijedio, i tako odvratio od tih ludorija. No, Don Quijote, odnosno Alonso, pobjeđuje u tom dvoboju pa po njegovoj naredbi lažni vitez treba živjeti skitničkim životom.

Nakon par mjeseci, Alosno ponovo susreće Sansona Carrasca, koji se ovaj put predstavlja kao drugi vitez, vitez od Bijelog Mjeseca te ga ovaj put pobjeđuje. Tada se Alonso odriče svoje viteške titule, po Sansonovoj naredbi na godinu dana. Tu godinu dana Alonso odluči provesti kao pastir, no vrativši se na selo, on naglo oboli.

Začuđujuće, na bolesničkom pomazanju on se odriče svih svojih viteških lutanja i viteške titule te ne umire kao Don Quijote, vitez od Manche, već kao Alonso Quijano.

Vrsta djela: roman

Vrijeme radnje: početak 16. stoljeća

Mjesto radnje: Španjolska

Bilješka o piscuMiguel de Cervantes Saavedra rođen je 1547. godine u Španjolskoj, u gradiću Alcala de Henares, blizu Madrida, kao jedno od sedmero djece u obitelji. Često se selio zajedno sa svojom obitelji pa su i ta putovanja utjecala na njegovo pisanje. Školovao se u Madridu i Sevilli, a tamo je i počeo pisati svoje prve pjesme.

Sa dvadesetak godina odlazi u Italiju, i tada upoznaje čari i ljepotu talijanske književnosti. Posebno je ostao očaran djelima poznatih autora Dantea i Boccaccia. U Italiji je njegov život postao buntovniji i nadasve burniji, sudjelovao je u raznim bitkama, a čak je i zarobljen i odveden u Alžir gdje je ostao punih pet godina.

Vraća se u Španjolsku te se počinje intenzivnije baviti književnošću. Iako piše mnogo, nikako ne uspijeva doći do izražaja. Njegovi romani ne donose mu slavu, a ni novac pa je Cervantes na rubu bankrota. Propast njegovog bankara, dovodi ga ponovo u zatvor. Tamo piše prva poglavlja svog romana ”Don Quijote.” Iz tog će romana nastati parodija te će s tom parodijom napokon postići dugo željeni uspjeh.

Kasnije izdaje desetak novela, a piše i poeme. Inspiriran nastavkom romana ”Don Quijote” književnika de Avellaneda, Cervantes objavljuje svoj nastavak romana koji postiže veliki uspjeh u Europi, a kasnije i u svijetu.

Umire u Madridu, 1616. godine.