Dome slatki dome, Svjetlan Junaković

Dome, slatki dome je priča o malome sivom mišu koji jednoga jutra odlučuje otići iz svoga grada i potražiti neko bolje mjesto za život. Miš je proputovao mnoga mjesta u potrazi za boljim domom. Tako je prvo stigao do šume gdje se uplašio, ali ga je sova ohrabrila da ipak u nju uđe.

Kako je nastavljao dalje šuma je postajela sve gušća, gotovo kao prašuma. Pomislio je da neće moći pronaći izlaz i tada je naišao na majmuna koji mu je pomogao. Na savani je susreo velikog slona uvjerenog  kako ovaj prostrani prostor nije nikakvo mjesto za malenog miša i na leđima ga je ponio do ruba savane.

Nakon kratkog razgovora sa devom u pustinji stigao je do rijeke umoran i žedan. Susreće krokodila koji ga je uputio do čamca kojim će odvesti do mora. Pokušao je roniti ali je zaključio da voda nije mjesto za miša. Naposlijetku je stigao do zemlje u kojoj žive pingvini. Bilo mu je jako hladno i počeo mu je faliti njegov topli dom.

Sjeo je na vrh brežuljka tužan i sjetan kada ga je srela ptica Lu iz njegaova susjedstva, koja se upravo vraćala sa juga. Ponudila mu je da ga ponese kući. Vratio se kući te presretan i umoran odmah zaspao. Te noći sanjanjao je sve svoje prijatelje koje je susreo na ovoj pustolovini.

Vrsta djela: basna

Mjesto radnje: miševa rupa, šuma, prašuma, savana, pustinja, rijeka, more, brežuljak

Likovi: miš, sova, majmun, slon, deva, krokodil, ptica Lu

Bilješka o piscu

Svjetlan Junaković rođen je 23. siječnja 1961. u Zagrebu, a diplomirao je kiparstvo na Brera akademiji u Milanu 1985. Radi kao slikar, kipar, grafički dizajner, ilustrator i pisac priča za djecu. Jednako tako predaje ilustraciju na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i u Italiji. Za svoj rad osvojio je nekoliko prestižnih nagrada poput onih na bienalu ilustracije u Bratislavi. U pohvalama mu stoje i nominacija za prestižnu nagradu Hansa Christiana Andersena, kao i osvajanje Levstik nagrade 2009.