Dobar dan, tata, Stjepan Tomaš

Već sa deset godina Dragutin saznaje istinu o svom porijeklu i tada se njegov odnos prema pomajci Elviri počinje mijenjati. Silno je želio upoznati roditelje.

Zaoštreni odnos sa pomajkom Elvirom sve se više produbljivao. Otac ga nije ni htio upoznati. Jedini lijepi doživljaji bili su mu susreti sa prijateljem Pajom i Belindom, djevojčicom u koju je Dragutin bio zaljubljen.

Dopisivao se s majkom koja je živjela u Njemačkoj, te ga je pozvala da provedu ljeto u Splitu. Nakon velike svađe s pomajkom Elvirom dječak odlazi u Split i sastaje se s pravom majkom.

Ona ga upoznaje sa svojim prijateljem, no predstavlja ga kao sina svoje sestre. Razočarani dječak vraća se pomajci Elviri, a ona ga dočekuje raširenih ruku, puna ljubavi i razumijevanja.

Naslov djela: Dobar dan, tata

Autor: Stjepan Tomaš

Bilješka o piscu

Stjepan Tomaš rođen je 2. 1. 1947. godine kod Slatine. Gimnaziju je završio u Našicama, a kasnije Filozofski fakultet u Zagrebu.

Objavio je nekoliko romana i zbirki pripovijedaka za odrasle, te  roman Građani u prvom koljenu. Njegov prvi roman za djecu Moljac i noćni čuvar napisan je 1982. godine.

Dobar dan, tata drugi je Tomašev roman namijenjen djeci.