Djevojčica sa šibicama, Hans Christian Andersen

Djevojčica i njena obitelj bili su siromašni i teško su živjeli. Ona je prodavala šibice. Kada ništa ne bi uspjela prodalti, ne bi se smjela vraćati kući.

Jako je voljela svoju pokojnu baku koja joj se jedne noći ukazala. Povela ju je sa sobom u visine i nestalo je hladnoće, gladi i straha koje je djevojčica osjećala. Smrznula se posljednje noći u staroj godini. Ljudi su je sažaljevali, ali joj nikako nisu mogli pomoći. Sve je nestalo, a djevojčica je sada negdje sretna sa svojom bakom.

Vrsta djela: bajka

Glavni lik: djevojčica sa šibicamaSporedni likovi: baka, dječak, otac, prolaznici

Bilješka o autoru

Hans C. Andersen rođen je 2. travnja 1805. u Odenseu. Bio je sin siromašna postolara i majke koja ga je odgajala sama nakon muževe smrti. Teško se probijao do književne afirmacije.

U četrnaestoj se godini Andersen, bez školovanja, novaca i bilo kakvih planova, uputio u Kopenhangen kako bi pohađao kazališnu školu. No, uskoro ga otpuštaju.

Njegovo je prvo uspješno djelo bio putopis Šetnja od Holmenskog kanala do istočne točke otoka Amagera iz 1829. godine. No, postao je poznat tek po romanu Improvizator iz 1835., oslikavajući u njemu borbu mladog pisca za afirmaciju. Roman je bio preveden na nekoliko stranih jezika.

Umro je u Kopenhagenu, 4. kolovoza 1875. godine.