Crni mačak, Edgar Allan Poe

Čovjek je od rane mladosti bio privržen životinjama i uvijek ih držao u kući. Oženio se sličnom takvom osobom. Držali su mnogo ljubimaca, među kojim i crnog mačka Plutona.

Čovjek se jedne noći vratio pijan i iskopao mačku oko. Ne mogavši više gledati životinju, jednom ju je u bijesu objesio na drvo. Te noći mu je buknula vatra u kući i jedva se sa ženom spasio, a na zidu iznad njegovog kreveta, na zgarištu pojavila se slika velikog mačka.

Preselili su se u staru zgradu, a čovjek dovodi kući drugog crnog mačka. Tako žive neko vrijeme, a onda čovjek zapazi mrlju na mačkovim prsima, koja ima oblik vješala. Pijan čovjek digne sjekiru na mačka, žena ga pokuša zaustaviti, ali on digne sjekiru na nju, ubije ju i zazida je u podrumu.

Nakon toga mačak nestaje i on konačno mirno spava. Dolazi policija i ne otkriva ništa, ali čovjek lupi rukom o zid, koji je nedavno sagradio, a iznutra se javi cviljenje. Policajci odmah sruše taj zid, te u njemu nađu ženu i mačka.

Vrsta djela: pripovijetka

Vrijeme radnje: 19. stoljeće

Glavni likovi: čovjek i crni mačak

Autor: Edgar Allan Poe

Bilješka o piscu

Edgar Allan Poe je rođen 1809. godine u Bostonu. Pohađao je University of Virginia i West Point, ali ih nije dovršio.

Poeove priče nastale su pod utjecajem engleskog romana jeze. Pisao je mistična djela, između ostalog i kraće djelo Crni mačak.

Pisao je i pjesme mistično-romantičnog ugođaja i bizarnih motiva. Najpoznatije pjesme su mu Gavran i Annabel Lee. Umro je 1849. godine od posljedica alkoholizma.