Combray, Marcel Proust

Tridesetogodišnji Junak nesaničar provodi svoje noći u obnavljanju uspomena, pa zahvaljujući u čaj namočenom kolačiću madeleme, i uspomenu na tetku Leonie i njenu sobu u Combrayu u kojoj mu je ona davala da kuša takav isti, počinje se sjećati obiteljske kuće i gradića.

Junak obožava majku i baku, voli umjetnost i želi postati piscem, posebno se divi književniku Bergotteu, te nikako ne može zaspati dok mu majka ne da poljubac za laku noć.

Šetnjama okolicom, on doživljava ljepotu prirode, romantične susrete i promatra sve stanovnike gradića. Jednom sasvim slučajno, prisustvuje ljubavnom sastanku između kćerke seoskog orguljaša Vinteuila i njene prijateljice.

Iako vjeruje da nema dara za pisanje, ipak opiše dojam koji su na njega učinili crkveni zvonici za vrijeme šetnje kočijom u okolicu Combray.

Vrsta djela: monološko-asocijativni roman
Combray je prvi dio prvog romana Put k Swannu iz ciklusa U potrazi za izgubljenim vremenom. Po obliku je roman memoara, jer se u njemu opisuje prošli život pisca.

Likovi: Junak, majka, baka, Charles Swann, Francoise

Bilješka o piscu

Marcel Proust jedan je od najvećih svjetskih pisaca. Pripadao je aristokratskoj obitelji, u djetinjstvu okružen ljubavlju i pažnjom.

Rođen je s nedostatkom imuniteta zbog čega je mnogo bolovao. Njegova najpoznatija djela: U traženju izgubljena vremena, Put k Swannu, U sjeni procvalih djevojaka, Vojvotkinja de Guermantes, Sodoma i Gomora, Zatočenica, Bjegunica i Pronađeno vrijeme.