Charlie i tvornica čokolade, Roald Dahl

lektire

Djelo Charlie i tvornica čokolade je dječji roman, odnosno moderna bajka sa sretnim završetkom. Dječak Charlie predstavlja glavni lik koji je pošten, dobar i strpljiv. Bio je jako siromašan i brinuo se kako će njegova obitelj preživjeti bez hrane.

Vrijeme i prostor su neodređeni dok je radnja odvija u doba nakon pojave televizije koja je negativno počela utjecati na djecu. Roman je podijeljen u trideset poglavlja prema redoslijedu zbivanja. Glavna pouka romana je da se dobrota i skromnost naposljetku uvijek isplate, a bilo bi dobro kada bi mladi čitali ovu knjigu jer iz nje mogu naučiti mnogo.

O njemu su snimljene i dvije verzije filma “Willy Wonka i tvornica čokolade” koje su bile izuzetno popularne po svom izlasku.

Charlie i tvornica čokolade
Foto: Wikipedija

Kratak sadržaj djela Charlie i tvornica čokolade

U samom početku djela Charlie i tvornica čokolade saznajemo da je na rubu velegrada živio Charlie Bucket zajedno sa šestero odraslih. Njegovu su obitelj činile dvije bake, dva djeda, otac i majka. U obitelji je samo otac bio zaposlen no nakon gubitka lošeg posla radio je još gori, čistio snijeg. Imali su samo jedan krevet u kući koji je koristio bakama i djedovima.

Nedaleko Charlijeve kuće bila je smještena najveća tvornica čokolade u svijetu. Iz nje je sve mirisalo, a Charlie je obožavao miris čokolade. Prolazeći pored tvornice lagano bi usporio hod i uživao u mirisu.

Willy Wonka bio je vlasnik tvornice čokolade, izvrstan slastičar i čoloadar. Jednog je dana otpustio sve svoje radnike i zatvorio tvornicu. Shvatio je da konkurenti šalju ljude kako bi se zaposlili kod njega i krali tajne proizvodnje slastica. Nakon nekog vremena opet se počelo dimiti iz dimnjaka tvornice, ponovo su se proizvodile fantastične čokolade, ali nitko nikada nije vidio zaposlenike ni vlasnika.

Bilo je onih koji su željeli posjetiti tvornicu, među njima je bio i Charlie. Vidio je oglas u novinama kako sretnom nalazniku karte od zlatnog papira unutar čokoladice slijedi nagrada, posjet tvornici i doživotna zaliha čokolade za cijelu obitelj. Charlie je znao kako su mogućnosti da on dobije nagradu vrlo malene s obzirom da je jeo čokoladu jednom godišnje.

Stigla je zima, a Charlie se sa svojom obitelji smrzavao u drvenoj kućici u kojoj su živjeli. Nisu imali što za jesti, a on je bio izrazito mršav i neuhranjen.

Na rođendan su mu poklonili jednu Wonkinu čokoladicu. Nadao se kako će u njoj pronaći zlatnu karticu, ali to se nije dogodilo. Uskoro se saznalo tko su dobitnici karata. Jedan od njih bio je August Gloop, debeli dječak kojemu nije bila potrebna ta nagrada, druga je bila Veruca Salt, razmažena djevojčica kojoj su se sve želje uvijek ostvarile, treća je bila djevojčica Violeta koja je stalno žvakala i četvrti dječak bio je Mike Telkač koji je stalno gledao televiziju. Njima su roditelji kupili puno čokoladica kako bi dobili nagradu.

Charlijev djed Joe potrošio je svu ušteđevinu kako bi Charliju kupio zadnju čokoladicu, ali niti u njoj nike bila zlatna karta. Svejedno, djed i Charlie su uživali u druženju.

Jednom se Charlie vraćao iz škole i na podu pronašao sitniš. Odjurio je kupiti Wonkinu čokoladicu jer je već danima bio gladan. U njoj se nije nalazila zlatna karta pa je odlučio kupiti još jednu, a ostatak nepotrošenog novca dao je majci. U drugoj čokoladici bila je zlatna ulaznica!

Na ulaznici je pisalo da može posjetiti tvornicu 1. veljače u pranji odrasle osobe u deset sati ujutro. Odlučio je otići s djedom Joejem u posjet tvornici. To je bio jedan od najsretnijih dana u Charlijevom životu. Pred tvornicom ih je dočekao Willy Wonka, a kada su ušli vidjeli su potoke čokolade. U tvornici je bilo lijepo i toplo. Napokon su saznali tko su zaposlenici tvornice. Bili su to Oompa Loompasi, mali vrijedni patuljci koji su se hranili kakaovcem i pjevali po cijele dane.

I ostala su djeca tog dana bili u posjeti tvornici pa je tako halapljivi August počeo jesti čokoladu iz čokoladne rijeke dok nije u nju upao. Progutala ga je velika cijev i završio je u prostoriji za preradu čokolade.

Charli, Joe i Willy su nastavili obilaziti tvornicu i stigli su do prostorije za proizvodnju žvake. Pohlepna Violeta nije mogla odoljeti žvakama i progutala jednu od koje se napuhnula poput balona. Stigli su do prostorije s orasima gdje su vjeverice čistile orahe za razne čokoladne slastice. Veruca je poželjela jednu takvu vjevericu. Willy joj je rekao kako one nisu na prodaju, djevojčica se naljutila i otvorila staklena vrata kroz koja su projurile druge vjeverice i krenule ju provjeravati je li šuplja kao što to čine s orasima. Uskoro su je odbacile u prostoriju za otpatke.

Na kraju su stigli do prostorije gdje je Willy smišljao najnoviji izum. Čokoladnu televiziju. Mike je poželio biti poslan putem čokoladne televizije poput televizijske slike, no izum nije bio dovršen. Willy ga je upozorio da to ne čini, ali uporan Mike je to učinio i odjedanput je postao malen, toliko da stane na dlan.

Ostali su još Charli, Joe i Willy kada im je vlasnik počeo objašnjavati da se ostaloj djeci nije ništa dogodilo već je sve bilo iscenirano kako bi pronašao novog vlasnika jer je on već bio prestar za posao. Willy je želio da njegov nasljednik bude dijete koje će on naučiti sve tajne i odabrao je Charlia. Dječak je bio presretan jer će napokon njegova obitelj živjeti na toplome i više nikada neće biti gladna.

Zovem se Lara i jedna sam od začetnica portala koji upravo čitate - Savjetnica. Diplomirala sam poduzetnički management na Vernu u Zagrebu. Ne volim toliko pisati, koliko zbog svoje djece volim priče za djecu. Volim putovati, a podjednako uživam u izlascima i svom poslu. U životu me vesele male stvari i obitelj, koja za mene ima veliki značaj. Profesionalno se bavim digitalnim marketingom i online poslovanjem više od 10 godina.