Carevo novo ruho, Hans Christian Andersen

U jednom je gradu, prije mnogo godina, živio car koji je bio poznat po svom ruhu. Lijepom, novom ruhu koji je volio više od ičega. Sav je svoj novac trošio na sebe, svoj izgled te kako bi što ljepše izgledao. Svoje je dužnosti i obaveze zanemarivao i nije nimalo mario za puk.

Saznavši za tu njegovu strast, u grad su stigli varalice koji su odlučili opljačkati cara. Izmislili su priču da su sposobni istkati najljepše ruho na svijetu, ali posebno ruho. Naime, prema njihovoj izmišljenoj priči to posebno ruho nisu mogli vidjeti svi, već samo oni koji su bili nadasve pametni i sposobni.

Lakom i naivan car odmah je povjerovao u njihovu priču, naručio je ruho i platio varalicama mnogo novaca. Dao im je i zlato, srebro, čak i svilu, samo da bi mu sašili ruho. Nakon nekoliko dana, poslao je svog ministra da pogleda kako napreduju. No, kako ruha nije bilo, varalice su izmislili da ga ministar ne vidi jer nije dovoljno pametan i sposoban za to.

Tako je car i dalje čekao svoje novo ruho, a građani koji su znali za prijevaru, nisu se usudili ništa reći. Bojali su se za svoj položaj i carsku milost te nisu htjeli reći da tog ruha zapravo ni nema. Također je tako i car, bojeći se da ne ispadne glup i nesposoban jer ne vidi ruho, šutio i obukao svoje ruho. Ponosan na njegovu ”ljepotu” izašao je pred građane i svoje podanike.

Svi su glumili da ništa ne vide, samo je jedan dječak, iskren i naivan uzviknuo da je car gol. Car je nastavio hodati, ne obazirući se.

Vrsta djela: bajka

Glavni lik: car

Sporedni likovi: varalice, ministar, građani, dječak

Bilješka o autoruHans Christian Andersen rođen je 2. travnja 1805. godine u malenom gradu Odenseu. Rođen u siromašnoj obitelji, nakon smrti svoga oca postolara, ostao je sam s majkom koja se jedina ostala brinuti za njega.

Već se sa 14. godina, bez završene škole, seli u Kopenhagen sa željom da pohađa kazališnu školu s baletom i pjevanjem. Iako se trudio, ubrzo su ga otpustili s objašnjenjem kako je nedarovit.

Andersen ipak uspije završiti školu, uz pomoć direktora Kraljevskog kazališta, Jonasa Collina. U početku piše uglavnom prozna, nešto manje pjesnička djela, a ubrzo zatim počinje putovati po domovini, a kasnije i po cijeloj Europi, naročito Italiji, Njemačkoj i Francuskoj.

Njegovo je prvo uspješno djelo bio putopis iz 1829. godine, no postao je poznat tek svojim romanom ”Improvizator” iz 1835.  Inspiraciju za taj roman, dobio je putujući Italijom. Roman je izazvao veliko divljenje publike te je dosad taj roman preveden na čak nekoliko svjetskih jezika.

Najviše i najradije je pisao bajke za djecu koje su prevedene na četrdesetak različitih jezika. Nakon ispunjenog i bogatog književnost stvaralaštva, Hans Christian Andersen umire 4. kolovoza 1875. godine u Kopenhagenu.