Božićna bajka, Nada Iveljić

U vrijeme rata, jedna mala crkvica pogođena je granatom i trebalo ju je popraviti. Zvijezda Večernjica i stric Mjesec pozvali su šumske životinjice da pomognu obnoviti oštećenu crkvicu.

Napravili su ljestve zazidali rupu. Mjesec je želio da radove završe do Božića. Pošto životinjice nisu znale što je to Božić, Večernjica im je predložila odmor i ispričala priču o Božiću.

Dok je ona pričala, pojavio se malen bor. Ponudio se da ga unesu u crkvicu i ukrase. Vjeverice su donijele češere,žireve, pa su, netko šapom, netko repom, svi redom čistili pod.

Kad je osvanuo Badnjak sve je već bilo gotovo. Svi stanovnici koji su morali otići zbog rata, vratili su se u selo. Njihova crkvica blistalaje kao nova. Večernjica je svima poželjela sretan i blagoslovljen Božić.

Naslov: Božićna bajka

Vrijeme radnje: vrijeme rata

Mjesto radnje: Hrvatska

Glavni likovi: Zvijezda Večernjica i Stric Mjesec

Autor: Nada Iveljić

Bilješka o piscu

Nada Iveljić rođena je 4. travnja 1931. godine u Zagrebu, gdje je završila I. klasičnu gimnaziju i Filozofski fakultet.

Bila je hrvatska dječja spisateljica i književnica. No, prije nego što je postala književnica, bavila se učiteljstvom, a uz to je i radila u časopisu Radost.

Neka od njezinih poznatijih djela su: Dođi da ti pričam, Šestinski kišobran i Konjić sa zlatnim sedlom. Umrla je 6. rujna 2009., u Zagrebu, u 79-oj godini života.