Anđeo, Ranko Marinković

Majstor Albert je, prije nego što ga je shrvala bolest, isklesao velikog anđela za svoj grob i želio ga je dovršiti prije svoje smrti. Kako je majstor sve više obolijevao, u njegovoj su se glavi i mislila rađale sve mračnije i negativnije misli o životu i smrti.

Sve bolesniji, postao je zbunjen i tužan, te je počeo smatrati svog pomoćnika Lojza čovjekom koji mu priželjkuje smrt, samo zbog toga jer nije dovršio kip anđela do kraja. Njegova nada sve je manja. Osjeća se usamljenim, napuštenim i sve više počinje sumljati da njegova žena Frida voli njegovog pomoćnika Lojza. Jedne noći ustane i shvati da su sve njegove sumnje bile opravdane.

Skupio je snage, otišao u radionicu, te počeo klesati svoga anđela do kraja. Na anđelovoj knjizi vidio je predivnim slovima ispisano svoje ime, ali bez datuma njegove smrti. Stari je klesar uklesao datum toga dana, nakon toga dovršio skulpturu svoga anđela i umro.

Naslov: Anđeo

Vrsta djela: roman

Vrijeme radnje: zadnji dani života klesara Alberta

Mjesto radnje: Zagreb, kuća bolesnog majstora

Glavni likovi: stari klesar Albert

Autor: Ranko Marinković

Bilješka o piscu

Ranko Marinković rođen je 1913. godine na otoku Visu, gdje je i završio pučki školu. Pohađa gimnaziju u Splitu, a kasnije i u Zagrebu. Tamo  je završio Filozofski fakultet. Tijekom 2. svjetskog rata uhićen je u Splitu, te odveden u logor Ferramonteu.

Nakon rata radio je i u Nakladnom zavodu Hrvatske. Potom je postao direktor Drame zagrebačkoga HNK. 1951. godine postaje profesor na Akademiji za kazališnu umjetnost.

Njegova su djela do danas doživjela brojna izdanja u zemlji i inozemstvu. Njegove drame se izvode na domaćim i svjetskim pozornicama, a njegove pripovijetke i romani doživjeli su mnoge adaptacije i izvođenja diljem Hrvatske, ali i svijeta.

Nazivali su ga i ”viškim Voltaireom”. Bio je poznati prozni i dramski pisac, a pisao je sve od poezije, književnih i kazališnih kritika, eseja, drama, pa sve do romana. svojim bogatim stvaralaštvom, zaslužio je da ga se smatra jednim od najutjecajnijih hrvatskih pisaca.