Alkar, Dinko Šimunović

lektire

Radnja djela odvija se u Begluku i gradu Sinju gdje se svake godine organizira natjecanje u alkarenju. To je pripovijetka o ljubavi i odnosima u obitelji, smještena u 19. stoljeće. Glavni likovi u djelu su djevojka Marta, mladić Salko i njegov otac Rašica.

Iako je riječ o pripovjetki, prema svom opsegu i složenosti može se reći da je Alkar kraći roman. Sastoji se od sedam dijelova s pregršt opisa Cetinske krajine.. a glavna tema je sinjska viteška igra alka.

Alkar je objavljen 1909. godine u zbirci pripovjedaka Mrkodol.

Kratak sadržaj

U selu Begluku najčešće su mladići raspravljali o nadolazećoj alki ali i o prošlim vremenima, konjima i junacima. Svi su maštali o tome kako će jednoga dana pobjediti u natjecanju no bili su svjesni činjenice kako je oprema za alku vrlo skupa i kako u njoj ne može svatko sudjelovati. Alkar je morao zadovoljavati uvjete poput junačkog držanja, odvažnosti i spretnosti kako bi mogao prisustvovati u natjecanju, a jedan od glavnih uvjeta je bio taj da dolazi iz Sinja ili njegove okolice, odnosno Cetinske krajine.

Djevojka Marta s napunjenih 20 godina i mladić Salko s tek navršenih 18 godina potajno su se nalazili nedaleko rijeke Cetine. Uživali su u hladovini, opušteni i sretni. Iako je Salko bio mlađi od nje dvije godine, prijatelji ga nisu zadirkivali jer je Salko bio naočit i snažan.

Tijekom njihovog nalaženja, Salko je primjetio kako se Marta ponaša pomalo čudno. Pomislio je da se to počelo događati otkad se susrela s njegovim ocem Rašicom.

Rašica, Salkov otac, davno je bio zaljubljen u djevojku Stanu, Martinu majku. Kako je jadna obolila od crnih ospica i ostala unakaženog lica, Stana se nije željela udati za Rašicu bez obzira što je on to silno željeo.

Sav tužan i nezadovoljan, Rašica je negodujući oženio Lucu (dotaricu) s kojom je imao sina Salka. Ubrzo ih je napustio i otišao u hajduke. Turcima je bio strah i trepet, pravi i odvažan hajdučki harambaša. Nakon što je Luca umrla, vratio se svojoj kući gdje kao je čekao sin Salko, toliko željan njegove ljubavi i pažnje. No, kako bi to bilo da jedan hajduk iskazuje ljubav prema svome sinu? Neprihvatljivo i sramotno, kako je mislio, stoga se među njima nikada nije razvio odnos kakav bi otac i sin trebali imati.

Rašica je sreo mladu djevojku Martu koja je u njemu vidjela sve ono što je od muškarca željela. Snažan, muževan, opasan. Zaljubila se istog trena, ali Rašica je ljubav prema Marti odlučio kriti. Povukao se u sebe, a Martini su osjećaji bili poljuljani. Voljela je Salka kao brata, a Rašicu kao muškarca. Kada bi ih uspoređivala shvatila je kako je Salko preblag, preosjetljiv i prenježan za razliku od muževnog Rašice.

Krenule su pripreme za alku koje su trajale tijekom cijele godine. Salko je bio uzbuđen u nadi da će sudjelovati u natjecanju. Otac Rašica je imao odličnog konja za trku kojeg je ukrao Turcima, a ni alkarske opreme nije nedostajalo. Ipak, Rašica nije dozvolio Salku da prisustvuje natjecanju što je ovoga izrazito rastužilo. Njegov se san u trenu raspršio. Rašica je odlučio da će on sudjelovati u trčanju, a Salko će mu biti pomoćnik.

S obzirom da nije mogao sudjelovati u alki, molio je oca da mu dozvoli oženiti Martu, no kada je Rašica shvatio o kojoj je djevojci riječ pobjesnio je. Uzeo je bič i izbičevao Salka do krvi. Povrijeđeni mladić dao se u bijeg, a Rašica je kasno shvatio kako je grdno pogriješio. Dao se u potragu za sinom i kada ga je napokon pronašao rekao mu je da se slobodno oženi za koga god želi. Salko se vratio i razgovarao s Martom koja se sažalila nad njime.

Stigao je dan kada se održavala alkarska trka. Svi su stigli u Senj kako bi navijali i popratili taj izuzetno važan događaj. Posebno su se isticali alkari Rašica i alaj-čauš. Bilo ih je pravo zadovoljstvo gledati u nadmetanju, a publika je žustro navijala. U toj masi, Salko je ugledao svoju Martu koja je navijala za Rašicu s posebnim pogledom u očima. Kada bi ugledala Salka, rastužila bi se. Tada je Salko shvatio kako ga izbjegava zbog oca. Trebao je prisustvovati u alki i tada bi ga Marta primjetila i odlučila se oženiti njime.

Ipak, Marta je rekla Rašici kako se ne želi udati za Salka. Otišla je u posjet tetki kako bi zaboravila na njihov odnos u nadi da će i Salko nju zaboraviti. Kada se vratila u selo, Salko ju je odlučio zaprositi, a njezini roditelji su to odobravali. Ona ga je odbila. Salko je podivljao, počeo razbijati sve što mu se našlo na putu i pobjegao. Roditelji su ostali izbezumljeni.

Naposljetku se Marta udala za Rašicu, a njezinu su majku mještani optužili za Salkov odlazak. Otprije su mislili kako je ona vještica i da je zasigurno zaslužna za njegov nestanak. Stogodišnji starac Vukelja predložio je da se provjeri Stanina nevinost. Iz kotlića s proključalom vodom trebao je izvaditi komad željeza, a da se pritom ne opeče. To bi bio znak njezine nevinosti no kćerka Marta ju je uspjela spasiti od mučnog ispitivanja.

Prilikom održavanju iduće alke pojavio se divlji mladić na mršavom konju koji je projurio trkalištem i pogodio “u sridu”. Da, bio je to Salko kasnije prozvan od seljana “Salko alkar”.

Dinko Šimunović biografija

Zovem se Lara i jedna sam od začetnica portala koji upravo čitate - Savjetnica. Diplomirala sam poduzetnički management na Vernu u Zagrebu. Ne volim toliko pisati, koliko zbog svoje djece volim priče za djecu. Volim putovati, a podjednako uživam u izlascima i svom poslu. U životu me vesele male stvari i obitelj, koja za mene ima veliki značaj. Profesionalno se bavim digitalnim marketingom i online poslovanjem više od 10 godina.