Alisa u Zemlji Čudesa, Lewis Carroll

Alisa u zemlji čudesa zapravo je priča za djecu, odnosno dječja fantastika. Vrijeme radnje je ljeto, a glavni lik je djevojčica Alisa.

Kratak sadržaj

Jednog dana Alisa je ugledala bijelog zeca. Zec joj je bio čudan zato jer je na sebi nosio odjeću. Pošla je za njim u zečju rupu. Kada je ušla u rupu, počela je padati i padati i padati…

Nakon što je prestala padati, našla se u jednom neobičnom hodniku. Tamo je opet ugledala onog istog zeca koji je sad ušao u jedan lijepi veliki vrt kroz jedna mala vrata. Alisa je htjela ući za njim, no bila je prevelika. Na jednom stoliću u bočici bio je napitak na kojem je pisalo “popij me”. Nakon što ga je popila smanjila se i ušla u tajanstveni vrt.

Alisa je tamo upoznala više različitih ljudi i životinja. Boravila je u kući Bijelog Zeca, srela Gusjenicu koja puši lulu. Gusjenica joj je dala gljivu s dva kraja. Kada pojede jedan kraj smanji se, a kada pojede drugi poveća se.

Pila je čaj s Ožujskim Zecom i Ludim Klobučarom. Pojavio se zec  s trubom, a iza njega agresivna kraljica, miroljubljivi kralj i vojnici od karata za poker.

Kraljica ju je odvela u svoj dvorac. Tamo su konji igrali kriket; loptica je bila jež, a palica su bile ptice. Netko je na dvoru ukrao kolače pa je kraljica za koju je Alisa zaključila da je bila luda, organizirala suđenje. Kraljica je htjela ubiti Alisu jer je mislila da je ona kriva.

Alisa je vidjevši da je vrag odnio šalu pojela dio kolača koji joj je ostao od prije pa je počela rasti. Srećom, odjednom se probudila i shvatila da je sve to samo sanjala.

Autor: Lewis Carrol

Bilješka o piscu

Lewis Carrol, pravim imenom Charles Lutwidge Dodgston, rođen je 27. siječnja 1832. godine.

Bio je engleski pisac, matematičar, logičar i fotograf. Najpoznatiji je po svojim klasičnim djelima: Alisa u zemlji čudesa te Alisa i čarobno ogledalo.

Dugi se niz godina pretpostavljalo da je Alisa zapravo izvedenica “Alice” iz Alice Liddell. Na kraju knjige Alisa kroz ogledalo navodi se njeno ime.

Lewis Carrol umro je 1898. godine u Guilfordu.